Direktlänk till inlägg 26 augusti 2007

Mycket goda språkkunskaper?

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 augusti 2007 19:10

Folkuniversitet inbjuder till ett seminarium med rubriken "Mycket goda språkkunskaper?" i Stockholm den 4/9:


"Välkommen till ett tankeväckande seminarium där vi ur tre synvinklar betraktar dagens tema. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av språkfrågor inom utbildning, rekrytering och arbetsliv. I anslutning till seminariet bjuder vi på lunch.

I dagens yrkesliv ställs mångskiftande och delvis nya krav på språkkunskaper. Hur ser dessa krav ut och hur påverkar de utbildningsväsende och yrkesliv?
       
När vi arbetar utomlands är engelska ett universalspråk. Det händer också allt oftare att engelska används i Sverige inom yrkesliv och utbildning. Men hur smarta är vi egentligen på engelska, trots att vi talar det flytande?
       
Idag saknas i många sammanhang ett gemensamt förhållningssätt när det rör språkkrav och nivåer. I platsannonser kan det t ex stå: ”Goda kunskaper i tyska är ett krav”. Vad innebär egentligen ”goda kunskaper”?


Talare: Anna-Malin Karlsson, Patrik Hadenius och Karl Lindemalm


Anna-Malin är docent vid Institutionen för nordiska språk vid Stockholms universitet. Hon forskar om skriftanvändning och texter i arbetslivet samt om funktionell grammatik. Anna-Malin kommer främst att tala om sin forskning runt skriftanvändning i arbetslivet. Patrik är chefredaktör på nystartade Språktidningen, som bevakar språk och språkfrågor på både bredden och djupet. Patrik kommer att prata om sina egna erfarenheter av att bli dummare på engelska.Karl är huvudlärare i svenska på Folkuniversitetet och har jobbat med språktestning, nivåer och validering. Karl kommer att prata om Europarådets nivåskala som verktyg för att beskriva språklig kompetens.

Tid och plats
Kl. 09.30-12.30, Kungstensgatan 45. 

Anmälan
Vi bjuder på såväl seminarium som lunch! Men för att veta hur mycket mat vi ska bjuda på behöver vi din intresseanmälan."

Anmälan kan också ske direkt på Folkuniversitets webbplats.

Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 28 okt 12:08

Ett resultat av Pinochets politik var att landet, tillsammans med Sverige, tidigare delade världens mest marknadsliberala skolsystem. Chilenarna insåg dock det ohållbara med systemet och avskaffade det.    När ska "arvet" efter Göran Persson (kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 27 okt 15:49


Nuförtiden ser jag alltför ofta engelsk text, som exempelvis ”Best” och ”Brandworks”, på skåpbilarna som rullar i Stockholm, men men när jag häromkvällen var på väg hem fick jag se en skåpbil med text på idel, ädel svenska. Ja...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 26 okt 16:41

(Detta är en återpublicering av en text från 23/3 2017)    Hillo Nordström skriver i en kommentar: ”Då vill jag som svar på ovanstående (d.v.s. på ’Engelskans uppgång varar inte för evigt’ – min anm.) lägga in vad Sveriges...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se