Alla inlägg under oktober 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 oktober 2007 22:23

Fredrik Lindström intervjuades i Dagens Industri Weekend den 21-22/9 2007. Mycket i intervjun handlade naturligtvis om svenska språket. Tyvärr går det inte att länka till artikeln, så vi får nöja oss med ett utdrag:

 

Inom näringslivet finns det små språköar där man gått över från svenska till engelska. Det är inte ovanligt att börsföretag har engelska som koncernspråk.

   ’Vansinne, vansinne!’, utbrister Fredrik Lindström när saken kommer på tal.

   ’Om de kunde se i siffror, det enda språk de förstår, hur mycket de förlorar i kreativitet. Det är sådan idioti.’

   ’En svensk som har högskolebetyg i engelska, men inte har växt upp i en engelskspråkig miljö – eller bott minst tio år av sitt vuxna liv i en engelskspråkig miljö – och som tror att han på något sätt skulle komma i närheten av sin svenska kapacitet är extremt naiv.’

   Det är inte bara näringslivet som gör bort sig här. Fredrik Lindström har fler exempel.

   ’Svenska EU-ledamöter vill inte ha tolk, för då känner de sig omoderna. De ska visa vilken bra engelska de pratar.’

    ’Det har hänt att de röstat fel för att de inte fattar. Det är ren fåfänga, för att visa hur modern man är.

 

Sverige var exempelvis tungan på vågen i en omröstning i Internationella valfångstkommissionen 2002, en omröstning som slutade med 19 – 18. Sveriges representant skulle rösta emot ett återupptagande av den isländska valfångsten, men råkade – som enda företrädare - trycka på fel knapp. Problemet var förmodligen att representanten inte förstod beslutsordningen.

 

Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 oktober 2007 14:31

Tisdagen den 30 oktober anordnas en språkfestival i hörsal E, Humanisthuset, Umeå universitet. Temat är "Texter och skrivande i skola och arbetsliv". Läs mera i programmet!


Denna nätdagbokm är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 oktober 2007 13:37

Maria Näslund rekommenderar Språkförsvaret som "Dagens rätt" i en artikel, "Horace är också med i min klubb", i Expressen i går. Det tackar vi för.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 oktober 2007 16:41

 När jag hör Radetzky och Flodström tala, kommer andra namn fram och slåss om utrymmet: Stig Wennerström och Stig Bergling. Wennerström och Bergling dömdes för landsförräderi och är välförtjänt avskydda och föraktade. Med vad var det de gjorde? De sålde ut militära hemligheter så att vårt land skulle bli försvarslöst i händelse av krig. Vår självständighet och vår självbestämmanderätt skulle gå förlorade. Vi skulle vara tillspillogivna militärt inom kort. Men vi skulle också kunna komma att ingå som del i ett världsherravälde.In i en ny gemenskap vars utveckling vi inte skulle ha något nämnvärt inflytande över.

 

I Norge fanns Vidkun Qvisling vars namn på flera språk är synonymt med landsförräderi. Qvisling hade visioner; han ville att Norge skulle uppgå i en större gemenskap under tyskt herravälde.

 

Radetzky och Flodström har också visioner: De vill att Sverige skall uppgå i en större gemenskap under angloamerikanskt herravälde.

 

Radetzky och Flodström är också, och kanske framförallt, bekymrade över Sveriges ekonomi. De vill sälja ut, eller rättare sagt, kasta bort vår kultur och vårt språk därför att de tror att det ger bra ekonomi. Så låt oss då tala ekonomi: Malawi och Dominica är exempel på länder som har upphöjt engelska till nationalspråk. Det var till Malawi Madonna begav sig för att hämta ett adoptivbarn mot en rundhänt ersättning till barnets familj. Vilka toppforskare och vilken bildningselit söker sig till Malawi och Dominica? Vilka attraheras av bildningsnivån i dessa länder? Vilka gigantiska investeringar görs där, Radetsky och Flodström?

 

Island, ett land med cirka 300 000 invånare, är en nation som kanske starkast av alla håller fast vid sitt språk. Ett land med självkänsla och stark identitet. Det är samtidigt ett land som ligger i topp bland världens ekonomier. Hög utbildning har inte hämmats av ett ”litet språk”. Ekonomiska framsteg har inte hindrats av ett litet, samhällsbärande språk.

 

När Israel grundades, 1947, valde man inte något av de stora världsspråken som nationellt språk. Inte ens engelska. Man valde ett "litet" språk, hebreiska, ett språk som folket kunde ha ett förhållande till, ett språk som kunde bli ett kitt att hålla samman nationen med.

 

När Radetzky och Flodström vill tillintetgöra svenskan till förmån för engelskan är det ett försök till missdåd som är värre än vad Wennerström och Bergling åstadkom. Det skapar kollektiv afasi där referenser bakåt försvinner och där framtida generationer står utan koppling till oss idag.



Arne Rubensson 


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards