Alla inlägg den 9 februari 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2007 21:06

Det är förvånande hur ofta stora företag söker medarbetare på engelska i svenska tidningar. Dels är det konstigt, om den nye medarbetaren enbart behöver engelska för ett jobb i Sverige. (Behöver man aldrig ta kontakt med enbart svensktalande i jobbet, eller låtsas alla svenskar numera att de kan engelska?) Det är likaså konstigt, att det i de allra flesta platsannonser på engelska krävs "fluent in Swedish with good in English skills". Jamen, om det var så att man skulle vara bättre på svenska, varför då annonsera på engelska? Eller är redan själva platsannonsen ett urvalsförfarande, för att man vill ha folk som man kan styra och ställa med på deras sämre andraspråk (engelskan)? Eller är det så illa, att man blir litet märkvärdigare och jobbet verkar lite "flashigare" om man måste söka det på engelska?De företag som oftast har dessa annonser är elbolaget Fortum och olika telebolag, verksamma i Sverige, men det finns många fler, t.ex filmbolag som Paramount Nordic.Nej, för jobb i Sverige bör man alltid kunna skicka in och bli tagen på allvar på svenska, annars har vi börjat hamna i en riktigt kolonial situation på ett sätt som många stater i t.ex Afrika velat ändra på sedan många år.Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2007 19:10

Enligt Svenska Dagbladet kan Sverige till år 2009 "få en lag där svenskans ställning som officiellt språk fastställs. I går utsåg regeringen förra regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson till särskild utredare. Uppdraget är att utarbeta ett lagförslag med utgångsåunkt i de språkpolitiska riktlinjer som fastslogs av riksdagen 2005, och i utredningen Bästa språket som låg till grund för riksdagsbeslutet. Betänkandet ska vara klart till det kommande årsskiftet, och siktet är inställt på att en lag ska kunna träda i kraft den 1 januari 2009."Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards