Direktlänk till inlägg 15 januari 2008

Uttalande om det Internationella Språkåret 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 januari 2008 12:57

Unescos generaldirektör Koïchiro Matsuura har gjort ett uttalande med anledning av det Internationella Språkåret 2008. Den engelska versionen kan läsas på denna sida. Här i Gunnar Gällmos översättning:


"År 2008 har av FN:s generalförsamling utsetts till Internationella Språkåret. Unesco, som fått i uppdrag att samordna aktiviteterna kring detta år, är beslutet att uppfylla sin roll som ledande instans.


Organisationen är fullt medveten om språkens avgörande betydelse i samband med de många utmaningar som mänskligheten måste ta itu med de kommande decennierna.


Språken är i själva verket livsviktiga för gruppers och enskildas identitet och för deras fredliga samvaro. De är en strategisk faktor för framåtskridandet mot en hållbar utveckling och ett harmoniskt samband mellan det globala och det lokala sammanhanget.


De är av yttersta betydelse när det gäller att uppfylla de sex målen för utbildning för alla och millennieutvecklingsmålen, som Förenta Nationerna kom överens om år 2000.


Som sociala integrationsfaktorer har språken en strategisk roll att spela när det gäller att utrota extrem fattigdom och svält (millennieutvecklingsmål 1). Som stöd för läskunnighet, inlärning och livsfärdigheter är de livsviktiga för att uppnå en allmän grundutbildning (millennieutvecklingsmål 2). Kampen mot hiv/aids, malaria och andra sjukdomar (millennieutvecklingsmål 6) måste föras på de berörda folkens språk om den skall kunna vinnas, och tryggandet av lokala och inhemska kunskaper och skickligheter i syfte att trygga en hållbar miljö (millennieutvecklingsmål 7) är oupplösligt knutet till lokala och inhemska språk.


Dessutom har den kulturella mångfalden ett nära samband med den språkliga mångfalden, så som sägs i Unescos allmänna förklaring om kulturell mångfald och dess handlingsplan (2001), Konvention om skydd för det immateriella kulturarvet (2003) och Konventionen om skydd för och främjande av mångfalden i kulturella uttryck (2005).


Inom loppet av några generationer kan dock mer än 50% av de 7000 språk som talas i världen försvinna. Mindre än en fjärdedel av dessa språk används för närvarande i skolor och i kyberrymden, och de flesta används endast sporadiskt. Tusentals språk behärskas visserligen av de folkgrupper vilkas dagliga uttrycksmedel de är, men finns inte i utbildningsväsendet, media, förlagsverksamheten eller det offentliga området i allmänhet.


Det brådskar att vi handlar nu. Hur? Genom att uppmuntra och utveckla språkpolitiska modeller som gör det möjligt för varje språkgemenskap att använda sitt första språk, eller modersmål, så mycket och så ofta som möjligt, även i utbildningen, men också behärska ett nationellt eller regionalt språk och ett internationellt språk. Också genom att uppmuntra dem som talar ett dominerande språk att behärska ännu ett nationellt eller regionalt språk och ett eller två internationella språk. Endast om mångspråkigheten accepteras till fullo kan alla språk finna sin plats i vår globaliserade värld.


Unesco inbjuder därför regeringarna, FN:s organisationer, det medborgerliga samhällets organisationer, utbildningsinstitutionerna, yrkessammanslutningarna och alla andra intressenter att utöka sin egen verksamhet för att främja respekten för, främjandet och skyddet av alla språk, i synnerhet utrotningshotade språk, i alla enskilda och kollektiva sammanhang.


Vare sig det sker genom initiativ inom utbildningsväsendet, i kyberrymden eller läsmiljön; genom projekt för att trygga utrotningshotade språk eller främja språk som redskap för social integration; eller genom att utforska relationen mellan språken och ekonomin, språken och den inhemska kunskapen eller språken och skapelsen, så är det viktigt att tanken "språken har betydelse!" främjas överallt.


Ett datum - 21 februari 2008, Nionde Internationella Modersmålsdagen - kommer att ha särskild betydelse och blir en särskilt passande slutpunkt för att inleda initiativ i syfte att främja språk.


Vårt gemensamma mål är att försäkra oss om att vikten av språklig mångfald och mångspråkighet i utbildning, administration och lag, kulturuttryck och media, kyberrymd och handel, erkänns på nationell, regional och internationell nivå.


Internationella Språkåret 2008 kommer att ge ett unikt tillfälle till avgörande framsteg på vägen mot dessa mål."


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 jan 14:34

Lenita Jällhage skriver i Läraren den 14 januari inledningsvis:   ”På sociala medier har lärare börjat diskutera fenomenet att barn, i allt lägre åldrar, byter ut svenskan och/eller ett annat modersmål mot engelska när de pratar med sina ka...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 18 jan 08:00

Henrik Nilsson  skriver på Språkförsvarets vänner på Facebook:   ”Läste en rapport från Statens medieråd om ’sharenting’ (från eng. share/sharing + parenting), dvs. fenomenet att vårdnadshavare lägger upp material om barn på soc...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 17 jan 15:52

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter:   ”Men tyvärr levererar Ulf Kristerssons parti mest tomma slagord (i skolfrågan – vår anm.) , vilket märktes i veckan både i årets första partiledardebatt och i en debattartikel i Expressen (1...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 17 jan 12:00


Engelskan tar över enligt den kokta grodans princip   På en jätteskylt i Slussens tunnelbanestation i Stockholm ställs frågan ”SPRIDS DINA NUDES?”. Varför används det engelska ordet ”nudes” här och inte det svenska ordet &...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 17 jan 08:00

(Brev till Språkförsvaret)   Hej!   Jag heter Stjepan och jag står bakom idén och utvecklingen av en ny svensk online ordbok som heter Vokabel.se.   För några år sedan flyttade jag till Sverige för att bo och arbeta här och var det såkl...

Presentation

Omröstning

Vilket är det lämpligaste ersättningsordet för ”hashtag”?
 Fyrkant
 Tagg
 Brädgård
 Fyrkantstagg
 Ämnestagg
 Gärdesgård (järsgård)
 Ämnesknagg
 Staket
 Kodruta
 Ämnesord
 Sågverk
 Flaggtagg
 Medietagg

Fråga mig

136 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14 15
16
17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se