Direktlänk till inlägg 28 augusti 2008

Bibliometri - stolligt poängsystem

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 augusti 2008 20:48


I dagens Svenska Dagbladet skriver Jonas Nordin, redaktör för Historisk tidskrift, om införandet av bibliometriska mätmetoder inom den svenska forskarvärlden:


Häpnadsväckande nog börjar samma halsbrytande aritmetik få centralt utrymme i svensk och internationell forskningspolitik. Det kallas då för bibliometri och innebär att kvalitativa värden åsätts kvantitativa mått. Poängsummorna skall sedan meddela vilken forskare eller vilket lärosäte som är mest framstående. Det låter som ett skämt, men detta system används redan i Norge för att på ett nationellt plan jämföra alla lärosäten inom högre utbildning. Det finns ännu ingen sådan nationell samordning i Sverige, men liknande system har införts eller håller på att införas vid flertalet svenska högskolor.”


Han berättar också om ett antal redaktörer för välrenommerade engelskspråkiga tidskrifter inom teknik- och vetenskapshistoria, som i juli i år inledde en protest mot tillvägagångssättet och syftet med ERIH. Detta är det index, mätinstrument, European Science Foundation, samarbetsorganisationen för Europas forskningsråd, har lanserat:


De vänder sig mot att listan upprättats nyckfullt och utan insyn. Vidare framhåller de att ERIH sammanblandar internationalisering och genomslag med kvalitet, vilket är särskilt förödande för icke engelskspråkiga tidskrifter och för små och specialiserade vetenskapsområden (vår fetstil). Framför allt ser de dock en fara i att forskningsråd och andra aktörer genom ERIH tror sig få ett exakt mått på ­vetenskaplig kvalitet. Risken är uppenbar, påpekar de, att listor av denna typ driver på självförstärkande trender vilka på sikt strömlinjeformar publiceringsstrategierna, kväver tidskrifter och utarmar det vetenskapliga samtalet. I konsekvens härmed kräver de att de tidskrifter de själva förestår stryks från ERIH. Hittills har 15 tidskrifter hörsammat uppropet.”


Dessvärre verkar det som svenska tidskrifter inte har råd att ansluta sig till protesten. De flesta av dem är nämligen beroende av publiceringsstöd från Vetenskapsrådet, ”som från och med i år har satt indexering i ERIH eller andra jämförbara sammanhang som villkor för bidrag (vår fetstil)”.


Språkförsvaret har tagit upp frågan om bibliometriska mätmetoder i ”Förslag till språkpolitik för den svenska högskolan”. Dessutom har vi naturligtvis följt debatten kring detta fenomen, särskilt den norska debatten, vilken förtecknats i arkivet ”Språksituationen inom högskolan i övriga Norden” . Börja gärna med att läsa det upprop som 223 norska professorer antog 2006! 


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 28 okt 12:08

Ett resultat av Pinochets politik var att landet, tillsammans med Sverige, tidigare delade världens mest marknadsliberala skolsystem. Chilenarna insåg dock det ohållbara med systemet och avskaffade det.    När ska "arvet" efter Göran Persson (kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 27 okt 15:49


Nuförtiden ser jag alltför ofta engelsk text, som exempelvis ”Best” och ”Brandworks”, på skåpbilarna som rullar i Stockholm, men men när jag häromkvällen var på väg hem fick jag se en skåpbil med text på idel, ädel svenska. Ja...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 26 okt 16:41

(Detta är en återpublicering av en text från 23/3 2017)    Hillo Nordström skriver i en kommentar: ”Då vill jag som svar på ovanstående (d.v.s. på ’Engelskans uppgång varar inte för evigt’ – min anm.) lägga in vad Sveriges...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se