Alla inlägg under november 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2008 20:18


Språkrådet rapporterar idag följande:"Samarbetsorganisationen för språkråd i EU-stater, Efnil (European Federation of National Institutets of Language), höll sitt årliga möte i Lissabon den 12–14 november. Temat för mötet var språk i handel och näringsliv. Så gott som alla de 26 deltagande länderna rapporterade samma problem: Engelskan och nationalspråket har en stark ställning medan andra främmande språk används allt mindre. Det fungerar bra i ett initialskede, men vid ett närmare samarbete blir det otillräckligt.

Enligt en undersökning ansåg vart tionde europeiskt storföretag att de förlorat viktiga kontrakt på grund av bristande kunskaper i ett europeiskt språk. Från flera länder redovisades också undersökningar om att många anställda får problem med engelska i arbetet och att effektiviteten och trivseln då försämras. Konferensen antog ett uttalande om vikten av mångsidiga språkkunskaper i arbetslivet. Du kan läsa mer om Efnil på efnil.org
."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2008 08:12


Östen Dahl har skrivit ett inlägg  på Lingvistbloggen, där han påpekar att förutom Sverige (se ”Värna språken”) är det bara Grönland och Färöarna som använder termen "huvudspråk"  i samband med språklagstiftning. Men på Grönland planerar man att upphöja grönländska till officiellt språk, medan man på Färöarna tänker se till att färöiskan blir nationalspråk.


I det utkast till  språklag som ett antal medlemmar i Språkförsvaret utarbetat använder vi beteckningen ”officiellt språk” om svenska språket, men vi kan också acceptera ”nationalspråk” som alternativ.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 november 2008 21:18


Handelshøjskolen i København/CBS anordnade den 5/12 2007 en välbesökt konferens om "Sprogpolitiske utfordringer for Danmark". Denna konferens har nu också dokumenterats i form av välgjord rapport, som innehåller samtliga inledningar. 


Språkförsvarets blogg har tidigare uppmärksammat denna konferens genom flera inlägg, bl.a i ”Ett gigantiskt mindervärdighetskomplex”, ”Föredrag från språkpolitisk konferens i Köpenhamn”  och ”Konferens om språkpolitik i Köpenhamn”.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2008 12:34


 Hur ska en effektiv språklag vara konstruerad? Det utkast till språklag  som ett antal medlemmar i Språkförsvaret utarbetade 2006 bygger på ett kombinerat skyldighets- och rättighetsperspektiv i motsats till Värna språken, som enbart har ett skyldighetsperspektiv. Språkförsvaret anser att en språklag ska "ange den enskildes rättigheter och myndigheters/organisationers/företags  skyldigheter".


Språkförsvaret har också i sitt remissvar kritiserat Värna spåken just för avsaknaden av ett rättighetsperspektiv. Vi har också föreslagit sanktioner, eftersom en språklag annars riskerar att bli tandlös. Sanktionsbestämmelser är inte alls är ovanliga vad gäller europeisk språklagstiftning.


Diskrimineringsombudsmannen har nyligen publicerat en rapport, "Diskriminering av nationella minoriteter inom utbildningsväsendet", som visar att DO har anammat samma utgångspunkt vad gälller de nationella minoriteterna i Sverige...


I denna kräver DO bland annat:


  • "Minoritetspolitiken och lagstiftningen ska utgå från ett rättighetsperspektiv. Det bör införas effektiva sanktioner (vår fetstil) och regeringen bör ta initiativ till att inrätta en tillsynsmyndighet som får i uppgift att övervaka hur Sverige lever upp till Europarådets minoritetskonventioner." (Se vidare nyhetsmeddelande!)

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2008 12:27


En representant för Språkförsvaret ringde igår Kulturdepartementet och hörde sig för angående språklagspropositionen, som tidigare sas skulle läggas i höst. Enligt Mikael Staff på Kulturdepartementet kommer propositionen som det nu ser ut att läggas i februari-mars. Det är dock fortfarande tänkt att språklagen skall kunna träda i kraft per den första juli nästa år.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2008 21:05Birgitte Jensen, ordförande för danska Kommunikation og Sprog, påpekar i en intervju att inte ens engelska företag förlitar sig på enbart engelska i kommunikationen med omvärlden och drar paralleller till situationen i Danmark. Situationen är naturligtvis i stort sett densamma i Sverige:


"De handelspolitiske myndigheder i England har i årevis støttet kampagnen 'Sprog i erhvervslivet'. Det er sket i en erkendelse af, at det ikke er tilstrækkeligt for det engelske erhvervsliv og for det engelske samfund kun at kunne kommunikere, forhandle og handle på engelsk.
- Når det ikke er tilstrækkeligt for England udelukkende at kunne kommunikere på engelsk i international sammenhæng, mon det så er tilstrækkeligt for Danmark, spørger Birgitte Jensen.
- Danmark har behov for at flytte sig fra en sproglig monokultur til en sproglig mangfoldighedskultur, til fordel for dansk erhvervsliv, det offentlige Danmark og velfærdsudviklingen i Danmark, siger Birgitte Jensen.- Endelig bør det vække en smule bekymring, at i takt med at interessen for fremmedsprog i Danmark falder, færre ønsker at lære andre fremmedsprog end engelsk og at videregående uddannelser i fremmedsprog nedlægges på grund af utilstrækkelig søgning, udvides markederne og dermed mulighederne, slutter Birgitte Jensen."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
 

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 november 2008 11:18


Lunds Tekniska Högskola fattade ett beslut den 2/6 2008 att utarbeta en språkpolicy. Ur projektbeskrivningen:


"Projektet 'Språkpolicy för Lunds Tekniska Högskola' syftar till att utveckla en språkpolicy som tydliggör varför, när och hur framförallt engelska ska användas inom LTH, samt en handlingsplan för 2009 - 2011 som fördelar ansvaret för åtgärder inom organisationen. Det övergripande syftet är att öka tydligheten, kvalitén, attraktiviteten, konkurrenskraften och arbetsglädjen inom LTH:s alla verksamhetsområden."


Eftersom handlingsplanen avser verksamhetsåren 2009 - 2011, så kan vi nog räkna med att språkpolicyn  kommer att publiceras före årsskiftet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2008 23:57


Tidskriften lambda nordica rapporterade den 1/10 om att den mottagit ett tummen upp-diplom från Språkförsvaret:


"Tillsvidare kan vi meddela något roligt: lambda nordica har tilldelats 'Tummen upp' av Svenska Språkförsvaret, 'för ett medvetet språkarbete'."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se