Alla inlägg under november 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 november 2008 13:36


Den 5 december håller Språkrådet återigen öppet för inbjudna gäster – för att fira treårsdagen av den språkpolitik som klubbades igenom av riksdagen 7 december 2005. En presskonferens kommer att hållas. För frågor om arrangemanget, kontakta Språkrådet på 08-442 42 00.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 november 2008 21:38


Svenska Österbottens förbund rapporterar på sin webbplats - se sektionen "Aktuellt" - att tidskriften Aspekt, som ges ut av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK), har tilldelats diplomet ”Tummen upp” av Nätverket Språkförsvaret i Sverige för att redaktionen medvetet publicerar forskningsnära information på svenska från utbildningssektorn i Finland .


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2008 17:04


(Denna text är hämtad från Meddelanden från Åbo akademi 31/10 2008)


Finsk Tidskrift har tilldelats en utmärkelse av Nätverket Språkförsvaret i

Sverige. Diplomet kallas ”Tummen upp” och ges för ett medvetet språkarbete.


FT, som konstateras vara en tidskrift för vitterhet, kultur, ekonomi och

politik, tilldelas diplomet för att ”redaktionen medvetet publicerar forskning och information inom ämnesområdena på svenska språket. Ämnesområdena som tidskriften behandlar är givetvis väldigt viktiga, och av den anledningen är det betydelsefullt att forskning och information publiceras på det språk som svenskspråkiga forskare, studenter och invånare bäst hanterar och förstår, nämligen på det egna modersmålet.”


I motiveringen heter det vidare: ”Likaledes är viktigt för alla vetenskapsgrenar att utveckla egna fackuttryck och termer på förstaspråken, detta för att kommunikationen, förståelsen och intresset då ökar människor emellan. Som erkännande för att Finsk Tidskrift genom sin vetenskapliga utgivning och sitt adekvata språkval främjar detta, tilldelas tidskriften härmed ett diplom från Nätverket Språkförsvaret i Sverige.”


Finsk Tidskrift utkommer med tio artikelhäften per år, och tar upp frågor

som rör kultur, politik och ekonomi.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2008 12:02


När är minoriteter och minoritetsspråk brobyggare mellan olika länder och regioner samt berikande element i sina egna länder? Vilka politiska, legala och andra förutsättningar behövs för att göra detta möjligt? Kan internationella konventionerhjälpa till? Vad kan vi lära av varandra? Kan våra länder erbjuda vägkost till mera turbulenta regioner? Kan en minoritetskultur överleva utan ett eget språk? Hur ser kulturarbetarnas villkor ut på minoritetsspråk? Vilka är framtidens utmaningar?


Dessa och många andra frågor besvaras på konferensen om språkliga minoriteter i Sverige, Finland och Estland. Konferensen äger rum torsdag-fredag 27–28 november 2008 på Hanaholmens kulturcentrum strax utanför Helsingfors.

För ytterligare detaljer - se inbjudan!


(Denna nätdagfbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2008 15:10

(Detta är reklam!)

Revolutionerande nyhet! Nu introduceras Bio-optiskt Organiserad Kunskap - BOK.

BOK är ett revolutionerande teknologiskt genombrott: inga sladdar, inga elkretsar, inga batterier, inget som ska kopplas eller knappar att slå på. Den är så enkel att använda att till och med ett barn kan göra det. Kompakt och mobil, så att den kan användas överallt - även sittandes i en fåtölj framför en öppen brasa - och så kraftfull att den kan innehålla lika mycket information som en CD-ROM-skiva. Så här fungerar den:

BOK är uppbyggd av sekvensiellt numrerade sidor av papper (återvinningsbara), där varje sida har en kapacitet på tusentals bits av information. Pappren sitter ihop med hjälp av en specialbyggd enhet som kallas bindning som ser till att sidorna ligger i korrekt sekvens. Tack vare Anti-transparent Pappers Teknologi (APT) kan tillverkaren använda båda sidor av pappret, och därigenom fördubbla informations-densiteten och halvera kostnaden. Experterna debatterar om huruvida man kan öka informationsdensiteten ytterligare, för tillfället har detta lösts i BOK genom att helt enkelt använda fler sidor. Varje sida scannas optiskt, vilket gör att informationen registreras direkt i hjärnan. Ett enkelt drag med fingret för dig direkt till nästa sida.

BOK kan användas när som helst genom att helt enkelt öppna den. BOK kraschar aldrig och behöver aldrig startas om, fast som med alla saker kan den skadas om kaffe spills på den, och den kan bli obrukbar om den tappas för många gånger på ett hårt underlag.

Bläddringsfunktionen gör att du på ett ögonblick kan hoppa till vilken sida som helst, framåt eller bakåt. BOK har även en indexfunktion som visar exakt position för eftersökt information.

BOK-märke är ett extra tillbehör som gör att du kan öppna BOK på exakt samma ställe som du lämnade den förra gången - trots att BOK har varit stängd. BOK-märke är anpassat efter den allmänna standarden och kan således användas i valfri BOK av olika tillverkare. Dessutom kan flera BOK-märke användas i samma BOK om användaren vill spara flera vyer på en gång. Antalet begränsas endast av antalet sidor i BOK.

Man kan också göra personliga noteringar intill texten i BOK med hjälp av ett programmerings-tillbehör, Portabel Enhands Nytto Noterings Accessoar (PENNA). Portabel, hållbar och prisvärd är egenskaper som gör BOK till ledstjärna för de nya kraven på underhållning.

BOKs dragningskraft är så stor att tusentals innehållskreatörer helt har övergått till plattformen, och investerare flockas för att få vara med.

BOK - det analoga alternativet!


Thor-Björn Jönsson

TBJ Consult AB

018   34 12 52

0708 32 13 25   
Av Nätverket Språkförsvaret - 1 november 2008 17:06

I Språksamts senaste nyhetsbrev återges ett stycke från ett pressmeddelande, som företaget "Icewarp" nyligen skickat ut:


"Washington D.C Metro Area – 6 oktober, 2008 – Framåtpressande med nästa generations snabbmeddelande, Stratos Global Corporation, den ledande globala leverantören av avancerade mobil- och fixed-site fjärrkommunikationslösningar har arbetat fram en allians med IceWarp, en nyckelledare på snabbmeddelande som har samlat respekt inom industrin och är en framträdande e-post- och meddelande-plattform med 80,000 företag och institutioner världen över som kunder."Antingen har ett översättningsprogram eller en usel översättare varit framme. I varje fall imponerar inte företagets språkliga kompetens.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se