Alla inlägg under februari 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 februari 2009 11:51Lena EkbergLena Ekberg tillträder i dag den 2 februari sin nya tjänst som chef för Språkrådet. Rådets förra chef, Olle Josephson, har återgått till sin gamla tjänst på Institutionen för nordiska språk vid Stockholms universitet.


Lena Ekberg kommer närmast från institutionen för nordiska språk i Lund. Lena har också varit verksam vid Göteborgs universitet och vid Högskolan i Kristianstad.Lena Ekberg har forskat om bland annat den moderna svenskans grammatik, om betydelseförskjutningar i det centrala ordförrådet och om den nya svenska som växer fram hos talare som har annat modersmål. Hon är född 1954.

– En av de viktigaste uppgifterna för språkvården är att verka för språklig jämlikhet i samhället, säger Lena Ekberg. Att myndigheternas språkbruk är enkelt och begripligt är en fråga om demokrati, liksom att alla ska ha möjlighet att lära sig, och att utveckla, en mångsidig svenska. Men vi behöver också stärka de officiella minoritetsspråken, det svenska teckenspråket och invandrarspråken. Det innebär bland annat att förbättra tillgången till modersmålsundervisning och tvåspråkig undervisning.

Språkrådet är språkvårdsavdelningen inom språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen.


(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats, men något förkortad)Av Nätverket Språkförsvaret - 1 februari 2009 13:13


I gårdagens Svenska Dagbladet skriver Mats Gellerfelt i en artikel ”Språkbytare måste vara genier” (som ännu inte är utlagd på nätet):

I Sverige dignar nu språket allt mer under engelskans växande tyranni. Framförallt ungdomar tycks tro att engelskan är ett lätt språk. Men så är det inte, tänk på den enorma ordrikedomen. Särskilt nöjesjournalister öser in halvsmultna engelska fraser och uttryck i sina artiklar. Jag blir något bedrövad när man i stället för den ’söta sångerskan’ skriver ’den sweeta’. Jag tvivlar på att dessa journalister skulle klara att ta sig igenom en engelsk facktext.” 


Det lustiga är att engelskan inte ens har en snobbfaktor längre i ett läge då 75 – 80 procent av svenskarna säger sig kunna konversera på engelska. Snobbfaktorn kan bara förlänas dem som behärskar många språk eller ett antal udda eller utdöda språk. Det är exklusivt.

 

Jag håller helt med om att ungdomar överskattar sina kunskaper i engelska; sant är dock att de har betydligt bättre uttal än sin föräldrageneration. Fattas bara annat med tanke på det engelska språkbad som de utsätts för genom film, tv, musik och Internet. När det gäller läsförståelse, särskilt av sakprosa, och skriftlig kommunikation är det betydligt sämre ställt. För några år sedan skulle eleverna i en gymnasieklass, som läste geografi för mig, fördjupa sig i olika aspekter av istiden och producera inlämningsuppgifter. Många klagade över att det fanns för lite material på svenska om istiden på nätet. Jag uppmanade dem att i så fall söka efter engelskspråkigt material, eftersom jag redan visste att det fanns nästan hur mycket material som helst på engelska. Döm till min förvåning när eleverna hade lämnat in sina uppgifter, så hade bara ett fåtal elever använt sig av engelskspråkiga facktexter. Problemet var naturligtvis att de hade svårt för att ta sig igenom facktexter på engelska.

 

Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18
19
20 21 22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se