Alla inlägg under juli 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 juli 2009 13:39


                                                  

Språkförsvaret anordnar tre seminarier i höst. Samtliga äger rum i ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm och i samarbete med ABF. Inträde: 50 kronor.


 I.


Så spikar vi svenskan i EU!” (arbetsnamn) 19/9 2009


- seminarium om svenskans ställning i EU. Plats: Fabiansalen.Tid: 13.00 – 15.30


II.


 ”Håller språken ihop Norden?” (arbetsnamn)  - 21/10 2009


- seminarium  om den nordiska språkgemenskapen.Plats: Beskowsalen.Tid: 18.00 – 20.30


III.


 Försvinner svenskan i Finland?” (arbetsnamn) – 26/11 2009


- seminarium om finlandssvenskan.Plats: Fabiansalen.Tid: 18.00 – 20.30


                                                  
                     

---------------------------------------------------------------------------------------------


Inriktning på seminarierna: Tre – fyra inledare som håller varsin inledning à 8 – 10 minuter. Därefter samtal mellan inledarna och mellan inledarna och publiken, vilket leds av en moderator.


Inledarna till det första seminariet är nästan klara. Ytterligare information om seminarierna publiceras allteftersom på webbplatsen, i bloggen och i nyhetsbrev.           

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 juli 2009 13:11


berättar Ad Hoc Translatørservice i ett pressmeddelande, både för företag och enskilda:


Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen kunne ikke fransk og fik ikke posten som NATO’s generalsekretær. Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen taler fransk - og blev generalsekretær for NATO.” 


Fyra av tio danska företag med internationella förbindelser har problem med att kommunicera med företag i utlandet. De danska företagen anser att de själva är duktiga på språk (undantagandes till exempel för franska), men att de andra länderna talar dålig engelska…


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   



I dagens Svenska Dagbladet (just nu kan inte artikeln med rubrik som ovan länkas) skriver Hans Ottoson, kvalitetsredaktör, som en slags uppföljning på Lotta Olssons artiklar i Dagens Nyheter:


" Samtidigt som språket är i ständig utveckling tenderar vissa ord att försvinna och nya kommer till. Språket i tidningar har en betydande del i denna utveckling.


Vilka idag mer eller mindre bortglömda, fasta uttryck och annat skulle du vilja se mer av och vilka skulle du gärna se att de minskade i frekvens eller till och med försvann?


Kort sagt, när ljuder vårt svenska språk som vackrast och när gnisslar det som värst?


Hör av dig till kvalitet@svd.se så återkommer vi nästa söndag."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




Jag stör mig väldigt mycket på att LFV (Luftfartsverket) har börjat döpa
om sina flygplatser till "Airport", t ex Kiruna Airport, Malmö Airport o s v.
Det har även regionala/kommunala flygplatser börjat ta efter (Kalmar t ex).
 
Jag antar att man motiverar detta med att namnen ska vara "internationella"! Men det borde väl räcka om det engelska namnet finns parallellt med det officiella svenska?
 
Svenska ska ju vara huvudspråket i Sverige enligt den nya språklagen.
 
Fredrik Wennström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


(Pressmeddelande från Språkrådet den 1/7 2009)

I dag, onsdagen den 1 juli, börjar Sveriges nya språklag gälla. Från och med den 1 juli 2009 är språkens ställning i Sverige reglerad i lag. Svenskan är huvudspråk. Det innebär att svenska ska vara samhällets gemensamma språk som alla ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är nationella minoritetsspråk. Också det svenska teckenspråket har en särskild ställning som minoritetsspråk.

Språklagen är en allmänt hållen lag som både markerar det svenska språkets betydelse och betydelsen av språklig mångfald. Alla, oavsett modersmål, ska ha rätt till språk. Lagen behövs enligt Språkrådet. Svenskans användning inom högre utbildning och forskning behöver stärkas. Det gäller också inom andra områden, som näringsliv och politik. Men även minoritetsspråken behöver stärkas. Det gör man till exempel genom att skapa goda villkor för modersmålsundervisningen.

Språkrådet, som är en avdelning inom Institutet för språk och folkminnen, har som särskild uppgift att följa tillämpningen av språklagen. Det kan gälla språket på myndigheternas webbplatser, eller omfattningen av undervisning i och på minoritetsspråk. Närmast planerar Språkrådet att undersöka förhållandet mellan engelska och svenska på universitet och högskolor.

– Språklagen blir ett viktigt redskap i det språkpolitiska arbetet, säger Lena Ekberg, chef för Språkrådet. Nu gäller det att den verkligen får genomslagskraft i samhället.

Läs frågor och svar om språklagen. Läs även ett tidigare pressmeddelande om språklagen. För frågor, kontakta Lena Ekberg, chef för Språkrådet, tfn 08-442 42 01.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards