Direktlänk till inlägg 30 september 2009

Aktuell rapport om språkkunskaper i Europa

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 september 2009 21:44Inför den europeiska språkdagen den 26 september publicerade Eurostats statistikkontor data, som visar att engelska är det mest studerade främmande språket på gymnasienivå, utom i Luxemburg, där engelska, franska och tyska åtnjuter samma status i läroplanen. I en artikel i euobserver.com den 25/9 framkommer det att


"engelska är det vanligaste talade främmande språket bland vuxna mellan 25 och 64 år, utom i Bulgarien, de baltiska staterna och Polen, där ryska dominerar.


Även om engelska de facto må vara EU:s lingua franca, lär sig hälften av eleverna i Storbritannien inga främmande språk alls, medan bara vart femte skolbarn i Irland tar lektioner i översjöiska språk. Bland de elever som faktiskt studerar främmande språk i dessa två länder, är franska det vanligaste valet.


Som kontrast studerar alla elever på gymnasienivå i Tjeckien, Luxemburg, Nederländerna och Finland två främmande språk, tätt följda av Slovenien och Slovakien (98 procent) och Estland (97 procent).


I Grekland, Italien, Irland, Spanien, Malta och Ungern behöver tonåringarna bara läsa  ett främmande språk.”


Sverige omnämns i artikeln som ett av de länder, som i framtiden kommer att förlora många EU-tolkar på grund av pensionsavgångar.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
mjn

mjn

1 oktober 2009 08:51

Om man tittade i pressreleasen från Eurostat så var det en underlighet som kom fram: Slovakiens språknivå är förmodligen överskattad. I den Slovakiska undersökningen listades tjeckiska som främmande språk, medan slovakiska inte räknades som främmande i Tjeckien.

Jag misstänker att det är liknande i de andra öst- och centraleuropeiska länderna, men här i Polen är den ryska dominansen definitivt på utdöende. Engelska är det absolut dominerande språket bland "yngre" och det finns en uppsjö med privata språkskolor som erbjuder kurser med "native speakers". Ryska erbjuds sällan på dessa skolor; till och med svenska är vanligare.

http://ekorrhjulet.blogspot.com

 
Ingen bild

lr.

1 oktober 2009 14:13

Ganska trist läsning för en språkförsvarare som tycker att engelska vi redan använder för mycket engelska. Utmaningen är nu att få upp intresset för andra språk trots engelskans dominans.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 26 okt 16:41

(Detta är en återpublicering av en text från 23/3 2017)    Hillo Nordström skriver i en kommentar: ”Då vill jag som svar på ovanstående (d.v.s. på ’Engelskans uppgång varar inte för evigt’ – min anm.) lägga in vad Sveriges...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinssons inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se