Alla inlägg under november 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2009 16:17


Apropå inlägget 13/11 om Louise Hoffstens förkärlek för att sjunga på svenska uttalar sig Joakim Thåström idag i en intervju i Aftonbladet om samma sak. Han menar att nittio procent av det som svenska sångare sjunger på engelska låter "vedervärdigt, fullständigt uttryckslöst" och tillägger: "Jag tror att de flesta människor gör det för att de är fega och det är enklare att gömma sig bakom engelska standardfraser. De låter som sångare utan kontakt med sina egna hjärtan. Det blir ju hundra gånger mer på riktigt på svenska."


Kanske något för svenska låtskrivare som skickar in bidrag till melodifestivalen att begrunda. En förkrossande majoritet av de tävlande låtarna sjungs ju numera på engelska, och det verkar som om de låtar som sjungs på svenska inte har någon chans längre, för det var flera år sedan någon sådan låt vann. Värt att notera i det här sammanhanget är också att förra året fick Caroline af Ugglas med sin sång på svenska internationella juryns pris.


Hela intervjun med Thåström finns här.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2009 14:46
I det senaste numret TNC-aktuellt kan man läsa om flera stora terminologikonferenser, om språklagen och olika terminitiativ och om det fortsatta arbetet med Rikstermbanken. Läs mera på Språkrådets sida eller ladda ner numret direkt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2009 14:31


Kristianstads kommuns slogan, slagord, varumärke eller "samlande begrepp" JO-anmäldes för brott mot språklagen idag av Fredrik Wennström. Läs mera här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2009 20:11Vem har inte tittat i en IKEA-katalog? Den första IKEA-katalogen utkom 1951. IKEA-katalogen räknas som världens största kommersiella trycksak. Den utges på 24 språk, distribueras till 198 miljoner hushåll i 38 länder och läses av omkring 400 miljoner människor.


Skulle IKEA haft samma framgångar, om företaget bara låtit folk runtom i världen skruva ihop sina möbler själva? Skulle IKEA haft samma framgångar, om företaget bara satsat på svenska och ett internationellt språk, läs engelska? På hemmaplan genomför Luftfartsverket ett dekret att alla flygplatser, som sorterar under verket, ska byta ut beteckningen ”flygplats” mot ”airport”. Samtidigt säljer IKEA sina möbler utomlands under svenska beteckningar och serverar svenska köttbullar i sina restauranger. Vilken mix! En mångspråkig hållning – och först då är man internationell! – parat med att IKEA står för det svenska språket. Andra svenska företag, speciellt reklambyråer, borde lära av IKEA.


Observera att dessa lovord varken innebär att läsarna rekommenderas eller inte rekommenderas att köpa en IKEA-möbel. Det är som alla förstår en helt annan fråga.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2009 19:40


(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Norska Språkrådet arrangerade sin årliga konferens Språkdagen den 11 november i Oslo.


Temat för årets konferens var ”Gränser för språk”. Föreläsarna talade om hur och varför språknormer växer fram, om gränsen mellan rätt och fel, om gott och dåligt språk, om vitsen med normer för språk och språkbruk.


Ur innehållet: Karianne Skovholt talade om en färsk undersökning av hur vi använder smilisar i e-postkommunikaton. Rapparen Runar Gudnason, medlem i hiphopgruppen Side Brok, intervjuades under devisen ”Hiphop og sprenging av grenser” om hiphopen och norskan. Och Tore Janson, professor emeritus i latin och afrikanska språk vid Göteborgs universitet, talade i föredraget ”Varifrån kommer språkens gränser?” om hur människor använder språk för att dela in sig själva i grupper.


Dessutom delades det årliga priset ”Språkprisen” ut för att belöna användning av god norska i sakprosa. Det gick i år till  Stephen Walton (nynorska) för böckerna ”Den teksta versjonen. Amerikanisering og modernitetens intellektuelle” (2006) och ”Skaff deg eit liv. Om biografi” (2008) och till bokprojektet ”Flerspråklighet i skolen” (bokmål). Vinnarna fick 50 000 nkr var.


Nu kan man se en tv-sändning av Språkdagen, och på webben kan man läsa de intressanta föredrag som hölls. Läs mer på norska Språkrådets webb.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2009 15:41


(Texten lånad från Språkrådets webbplats)


Retorik och ”det övertygande språket” är temat för den årliga språkkonferensen Ordens Magi. På konferensen talar retoriker, reklamfolk, politiker, språkvetare, skrivare och talare om sina kunskaper på området. Ordens Magi är en årlig konferens kring språket. Den hålls på Norra Latin City Conference Centre i Stockholm. Tanken är att stimulera språkglädjen i vars och ens dagliga liv och verksamhet. Moderator är Göran Hägg, författare och debattör.

Några av föreläsarna:


Fredrik Lindström, författare, språkvetare och komiker
Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska
Patrik Hadenius, chefredaktör på Språktidningen
Lars Melin, författare och språkvetare
Martin Ingvar, professor i neurofysiologi
Alex Schulman, författare.


Läs mer på ordensmagi.se.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2009 14:38


(Texten är hämtad från Språkrådets sida idag)


Uddevalla hamnterminal hade till nyligen webbsidor enbart på engelska. Språklagen har nu fått hamnledningen att göra webbplatsen svenskspråkig.


Uddevalla hamnterminal ägs till drygt 94 procent av Uddevalla kommun, vilket innebär att företaget enligt den nya språklagen från 1 juli är skyldigt att ha information på svenska på sina webbsidor. Den språklagen kände dock hamnens vd, Ulf Stenberg, inte till.

Men nu ska det bli bättring. ”Någon gång i början av nästa år har vi en svensk hemsida som en bas med engelsk text som bihang”, sa han i en intervju publicerad på Sveriges Radios webb för några veckor sedan. Men redan nu har hamnen faktiskt infört svenska som huvudspråk på webben. Snabbt jobbat, måste man säga.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 november 2009 23:40

Jag vill tipsa alla nätdagboksläsare om Hermans Lindqvists utmärkta kolumn i Aftonbladet den 15/11. Den borde så minst ett frö till eftertanke bland självförnekande kosmopoliter.


Albin


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se