Direktlänk till inlägg 1 december 2009

Apropå Expressens ledare den 26 november 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 december 2009 14:07


(Se vidare Expressens ledare "English, ja tack!")


Men hur ska man bekämpa övertron på engelskan om man ska börja med engelskan ännu tidigare i skolan, ja kanske redan på dagis som vissa entusiaster föreslår? Är Marian Radetzki ironisk när han förslår att vi ska slopa svenskan helt? Ofoget att ge allt vi är stolta över engelska namn minskar ju knappast om engelskan får ännu större plats (Turning Torso, Kista Science Tower, Stockholm Waterfront, Kistagallerians Food Court, Stockholm Water Festival, Stockholm Globe Arena, Scandinavian Mall, High Coast Airport o.s.v o.s.v.)


Det allra ”farligaste” när engelskan tränger ut svenskan är nog i alla fall att engelskan också tränger ut den svenska kulturen! Språk och kultur hänger ju intimt ihop och med engelska språket följer också den engelska/amerikanska kulturen. Halloween, skyskrapor och nu börjar Svensk Handel vifta med Thanksgiving…


I det längre perspektivet, om svenskan helt försvinner om hundra år eller så, så har vi också förlorat vår kultur. Ingen kan då längre läsa våra böcker på svenska som ju innehåller en väsentlig del av vårt kulturarv!


Jag misstänker att färre idag läser andra språk, t ex franska, tyska, spanska o.s.v, på grund av att man tycker att det räcker med den engelska man lärt sig. Precis som engelsmannen och amerikanen som tycker att de klarar sig bra utomlands med sitt språk. Förståelse för kulturen i Frankrike, Tyskland, Spanien o.s.v får man bäst när man kan de språken. Det omvända gäller också – om man inte kan de språken så har man också svårt att ta del av musik, litteratur, film, tv-program o.s.v från de länderna.  Varför får vi se och höra så lite från dessa europeiska kulturländer i svensk TV och radio? Beror det på att det inte produceras något av intresse där? Länderna har tillsammans över 190 miljoner invånare och borde rimligtvis producera ofantliga mängder film, böcker, tv-program, musik osv. USA har ca 306 miljoner invånare och ger ett ofantligt bidrag till det svenska kulturutbudet. Jämför det med vad som erbjuds från hela Europas 730 miljoner invånare! Språk och kultur hänger intimt samman. Jag säger som Herman Lindqvist: ”Sverige är helt marinerat i anglosaxisk kultur”. Förändring sker omärkligt och gradvis och likt gamla nötta bilbromsar – man märker det inte förrän det är för sent.


Med vänlig hälsning

 

Jonas Borelius

Solna


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr.

1 december 2009 23:32

Bra skrivet!

Varför ska vi fira tacksägelse i Sverige då det är en fest där angloamerikanerna tackar Gud för det landet de "fått"? Undrar förresten vad indianerna tycker om det!
Nej tack!

Snart är det förresten Nobel dagen, Lucia fest med mera varför firar inte nordamerikansk handel med det?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 16:12

I och med att Lena Lind Palicki utsetts till ny chef för Språkrådet har det på sistone utbrutit en debatt i massmedierna om distinktionen ”de-dem” ska ersättas av ett enhets-”dom” eller inte. Det är en riktig skendiskussion. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 11:03


Från Arbetarbladet 27 mars      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 15:00

 Lars Anders Johansson har skrivit en mycket intressant betraktelse om språk och klass, utifrån en pågående diskussion om fördelar respektive nackdelar med en ”dom-reform”. (opulens.se/opinion/kronikor/kampanjen-for-en-dom-reform-ar-ett-u...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 12:00

Pseudonymen Läranna berättade igår på Twitter:   ”På fortbildningen igår fick vi veta att vi lärare ska vara försiktiga med att använda bildspråk i vårt klassrumsspråk eftersom det finns elever som har ’svag koherens'. Man ska säga va...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Rickard Söderberg - Dagen är nära   Söndagens svenskspråkiga dikt   Näcken   Kvällens gullmoln fästet kransa. Älvorna på ängen dansa, och den bladbekrönta Näcken gigan rör i silverbäcken. Liten p...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido