Direktlänk till inlägg 6 augusti 2010

Varför inte tala "det vackra svenska språket" i Kurdistan, Sahlin?

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 augusti 2010 12:55


Att man inte måste vara infödd svensk med svenska som modersmål för att uppskatta svenska språket vittnar inte bara Språkförsvarets medlemskår om, med flera utlandsfödda, utan även en insändare i Arbetarbladet 6/8 signerad "En kurd". Där prisas Mona Sahlin för sitt besök i den lilla staden Chemchemal i Kurdistan. Enligt skribenten var respekten och kärleken till Sverige stor och påtaglig bland kurderna i staden. Men han tillägger: "Det var tråkigt för mig som lyssnade på henne att hon talade på engelska via en tolk till de människor som samlades där. Jag förväntade mig att höra det vackra svenska språket eftersom hon talade via tolken".


Ja, varför? Visserligen kan man ju inte veta säkert att det fanns någon tolk kunnig i svenska tillgänglig, men med tanke på Sveriges alla kontakter med Kurdistan, och alla kurder i Sverige, bl a insändarskribenten, verkar det ändå troligt att det skulle ha gått att fixa, om bara viljan fanns. Men kanske det är med Mona Sahlin som med så många andra svenskar, så fort man kommer utomlands ska det vara internationellt, alltså på engelska, oavsett tolkning eller ej.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

6 augusti 2010 21:04

Jag är tämligen säker på att Mona Sahlin kunde ha fått en svensk-kurdisk tolk bara hon hade sagt till i förväg. Jag antar att det var fråga om irakiska Kurdistan. Jag känner personligen flera kurder som återutvandrat till irakiska Kurdistan eller som pendlar mellan Sverige och Kurdistan, eftersom de har specialuppdrag. Hon kunde naturligtvis också ha tagit en tolk med sig från Sverige i stället för att ha talat engelska.

I sammanhanget erinrar jag mig en f.d elev som kom från Irak, visserligen inte kurd utan mandé, en monoteistisk religiös rörelse, som utgår från Johannes döparen. Redan innan han utvandrade till Sverige hade han börjat sammanställa en svensk-arabisk ordbok, som sedan publicerades i Sverige. Intresse för svenska språket finns på de mest oäntae håll.

 
Ingen bild

lr.

6 augusti 2010 21:52

Ja, snart är det val. Har ni någon koll på hur de olika partierna står språkpolitiskt? Vem ska man rösta på om man vill stärka svenska språkets status gentemot engelskan och vill ha ett mer mångspråkigt samhälle?

 
Ingen bild

Observatör

7 augusti 2010 21:46

Språkförsvaret skickade nyligen ett antal frågor med fokus på språklagen till riksdagspartierna. Sex av sju riksdagspartier har besvarat dessa frågor - se http://www.sprakforsvaret.se/sf/index.php?id=800 Det går inte att peka ut ett enskilt parti, som skulle vara mera pålitligt i språkfrågor än övriga riksdagspartier. De har alla sina för- och nackdelar. Språkförsvaret vill dessutom ogärna bli förknippat med ett bestämt parti, eftersom vi är ett partipolitiskt obundet nätverk. Det skulle minska våra möjligheter att påverka alla, säger alla, partier. Vi bedömer partierna efter deras konkreta ställningstaganden vid olika tidpunkter. Om partier befinner sig i oppositionsställning, oavsett om de är rödgröna eller borgerliga, tycks det dock leda till ett ökat intresse för språkfrågor hos vederbörande partier.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se