Direktlänk till inlägg 9 augusti 2010

Viktigt att erbjuda turistinformation på andra språk än engelska

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 augusti 2010 10:47


I en artikel i gratistidningen Uppsalatidningen berättas att den avsevärt största turistgruppen i Uppsala län är tyskar, med mer än dubbelt så många gästnätter som finländare. Tätt efter kommer amerikaner på tredje plats. Norrmän och engelsmän kommer därefter, med nästan lika många gästnätter vardera. Chefen för turistnäringen i Uppsala kommun, Jojo Lindström, menar att den tyska dominansen delvis har en musikalisk anledning: Den kända schlagern "Ein student aus Uppsala" har gjort stadens namn mer känt än i andra europeiska länder!


Lindström säger också att det finns områden som behöver förbättras för att attrahera fler utländska turister: "Den mesta av informationen och de guidade turerna finns på engelska, men ofta inte på några andra språk. Jag tror inte att alla besöksmål har insett hur viktigt det är att även erbjuda andra språk. Där behöver vi bli bättre."


Jag drar mig till minnes när jag själv gick en kurs för blivande turistguider i Uppsala på 1980-talet. Då kunde de som ville välja något annat språk som man kunde utbilda sig i att guida på. Jag valde själv franska, och vi var några stycken i den gruppen, liksom det fanns de som valde tyska som guidespråk. Det måste förstås ha gått att guideträna på engelska också, men jag har inte längre något minne av hur det var med det. I vilket fall verkar det tyvärr som om språkkunskaperna har minskat bland guiderna sedan dess, i takt med att allt färre läser språk på universitetet, och därmed har också turistservicen blivit sämre. Annars kan man tycka att en stor universitetsstad som Uppsala borde kunna uppbåda personer som är kunniga i fler språk än engelska.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo

9 augusti 2010 20:08

I Stockholms stad är vi ca 350 auktoriserade guider, som representerar 30 olika främmande språk. Ca 200 personer "kan" engelska - eller ska vi säga: guidar på detta språk. Därefter kommer i fallande skala tyska med ca 70, franska och spanska med ca 50 vardera och italienska med ca 35 personer. Många guider talar fler än ett främmande språk.

Som synes intar engelskan en oslagbar första plats och "tvåan" kommer bara upp i en tredjedel av antalet engelsktalande guider, trots att de tyskspråkiga turisterna är i klar majoritet efter våra nordiska grannar. Med 30 olika språk är det inte svårt att räkna ut hur lite som blir kvar åt de övriga 25 språken. Som exempel kan nämnas att ryska talas av ca 20 och mandarin av ca 15, det sistnämnda språket uteslutande av modersmålstalande.

 
Ingen bild

Susanne L-A

9 augusti 2010 20:32

Det verkar som om situationen vad gäller flerspråkiga guider ändå är bättre i Stockholm än i Uppala. Inte så konstigt kanske, med tanke på skillnaderna mellan städerna i storlek, men läget vad gäller språkkunskaper verkar som sagt ha försämrats i Uppsala de senaste decennierna.

 
Ingen bild

Observatör

9 augusti 2010 22:02

Det är ju trevligt att insikten om att den svenska turistbranschen måste satsa på mångspråkig information har börjat sprida sig inom branschen. Det var en av de viktigaste poängerna i Språkförsvarets kritik - och JO-anmälan - av Stockholms stad.

 
Ingen bild

Anders Lotsson

18 augusti 2010 17:31

Det finns ett tyskbälte när det gäller turistinformation. Det omfattar södra Sverige och delar av Västkusten. Tyskarna åker gärna till södra Småland, och de åker längs Västkusten om de ska till Norge. Där är det gott om turistinformation på tyska, det verkar faktiskt vara vanligare än engelska.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se