Direktlänk till inlägg 1 september 2010

Tionde upplagan av Bonniers svenska ordbok

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 september 2010 17:04

(Denna text är hämtad från förlagspresentationen)

 

Bonniers svenska ordbok, BSO - den Bildande, Superaktuella och Oumbärliga ordboken - utkommer nu i sin tionde upplaga. Den har från starten 1980 följt det svenska språkets utveckling och den är i dag både en klassiker och en illustrerad ordbok i tiden. 2010-talets ordbok är helt reviderad och den är utökad med 4000 nya ord och förklaringar.


Bonniers svenska ordbok värnar om de inhemska orden, både de vardagliga, de högtidliga och de ålderdomliga. Samtidigt är den öppen för nya och främmande ord som berikar vårt språk. Innehållet präglas av mångfald och du finner bland annat följande:


Nya ord
Jobbcoach, kaospilot, regnbågsbarn och stekare - i tidningar, tv, radio och bloggar vimlar det av nya ord som du kanske har hört men tvekar inför att använda.


Slitstarka klassiker
Snarstucken, underkunnig, storvulen och sällspord - orden som fångar innebörden så exakt eller poetiskt att de aldrig tycks gå ur tiden.


Facktermer och främmande ord
Cyklisk, cystisk, kärande och controller - politikernas, läkarnas, juristernas och ekonomernas ord förklaras så att du förstår vad experterna försöker säga.


Fraser och uttryck
Pudelns kärna eller att göra en pudel - träffande liknelser eller mer måleriska beskrivningar som säger mycket mer än summan av de få ord som ingår.


Helt ny layout
Uppslagsordens och illustrationernas framträdande plats underlättar för läsaren att finna just det ord man söker.


Praktiska skrivråd
Nytt i denna utgåva är också de praktiska skrivråd som inleder boken. De tar fasta på det grundläggande i skrivandet: stavning, användande av skiljetecken, uppställning av en text och några grammatiska stötestenar.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 11:00

Hej!   På Sveriges Radios webbplats  står följande:   "Upptäckten är över 2000 år gamla och ovanligt välbevarade trots det vulkanutbrottet Vesuvius som lämnade staden i aska".   Men på dessa få ord finns flera grammatikfel och ett sakfel:...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång och dikt 2024-04-14   Söndagens svenskspråkiga sång   Sara Eng - Trollkarlen från Indialand    Söndagens svenskspråkiga dikt   Den norske viking som grundade Limerick säkert samma dag, samma timme fick...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards