Direktlänk till inlägg 23 december 2010

Årets språkklappar enligt Språksamt

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 december 2010 13:32


I det senaste numret av nyhetsbrevet Språksamt rekommenderar Anders Lotsson ett antal språkklappar, som vi vidarebefordrar. Texten är redigerad. Det är möjligt att ni inte hinner inhandla någon av dessa böcker före julafton, men alldeles säkert före nästa julafton:

Språkens historia: en upptäcktsresa i tid och rum av Tore Janson. Rena nöjesläsningen. Även om du läste Tore Jansons Språken och historien från 1997 har du nog utbyte av denna bok, som är en omarbetad nyutgåva. 169 kronor.

Språken i Sverige, redigerad av Östen Dahl och Lars-Erik Edlund. (Ingår i Sveriges Nationalatlas.) Det är en bok som man sitter och bläddrar i i timmar om man är det minsta språkintresserad. 240 kronor.

Lagom finns bara i Sverige - och andra myter om språk av Mikael Parkvall. Mikael Parkvall avlivar den ena språkliga myten efter den andra, inklusive den om att eskimåerna har si och så många ord för snö - ja, hur många ord ska det vara egentligen? Pocketupplaga 39 kronor. (För engelskspråkiga vänner finns Limits of language av Mikael Parkvall.)

Norstedts svensk-engelska ordbok - professionell och Norstedts engelsk-svenska ordbok - professionell. Ett måste för översättare. Tillägget professionell ska tas på allvar. Det här är inget för semesterresan. Du behöver ett stort skrivbord om du tänker slå i de här ordböckerna dagligen. 486 kronor per bok.

Orden och evigheten av Ola Wikander. Mannen som läser sumeriska lika lätt som vi andra läser Kalle Anka berättar om sådant som man lätt kan ta reda på om man bara råkar behärska några tiotal så kallade döda språk. 159 kronor.

Svensk ordbok, utgiven av Svenska Akademien. Den kom ut förra året, men passar även i årets säck. Två tjocka band med 65 000 ord till det facila priset av 489 kronor.  

Myter och sanningar om läsning av Jana Holsanova, utgiven av Språkrådet. Det här är boken för dig som utformar webbsidor eller tryckta sidor. Jana Holsanova har undersökt vad människor faktiskt tittar och läser på när de ser en sida, och vad de inte tittar på och inte läser. Efter att du har läst den här boken inser du kanske att det är dags att rita om. 150 kronor.

Virtual Words: Language from the Edge of Science and Technology av Jonathon Keats (jo, det stavas så). Jonathon Keats skriver spalten Jargon Watch i tidskriften Wired. Det här är en genomgång av hur nya termer uppstår, sprids, försvinner eller lever vidare. 155 kronor.

(Priserna är tagna från en svensk webbokhandel.)

Nyhetsbrevet Språksamt som alltid är läsvärt kan beställas här! Det senaste numret gick ut till 1823 prenumeranter.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 26 okt 16:41

(Detta är en återpublicering av en text från 23/3 2017)    Hillo Nordström skriver i en kommentar: ”Då vill jag som svar på ovanstående (d.v.s. på ’Engelskans uppgång varar inte för evigt’ – min anm.) lägga in vad Sveriges...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinssons inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se