Alla inlägg under november 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2011 17:28


Nu är det klart med vilka låtar och låtskrivare som tävlar i Melodifestivalen 2012. Hälften av låtskrivarna är debutanter. Men "samtidigt är det svenska språket utmärkande för 2012 års tävling. Av titlarna på de 32 bidragen är 15 på svenska.

- Det är en genomgående trend i år att det har skickats in många låtar på svenska, säger Christer Björkman."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2011 15:10

Svenska Dagbladet har sedan en tid tillbaka en språkblogg, modererad av Ylva Byrman. Jag läser den med viss behållning. Idag erbjöd även Dagens Nyheter diskussioner om svenskan i form av en chatt, ledd av Språkrådets Anna Antonsson. Det framgår inte om hon kommer att uppträda fler gånger, eller om detta var en engångsföreteelse.


Hur som helst ser jag det som positivt att våra två största morgontidningar engagerar sig och sina läsare i språkfrågor. Det kan i någon mån kanske kompensera för den allt sämre tidningssvenskan, ett tema som faktiskt var uppe till diskussion i dagens chatt.


Hillo Nordström

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2011 17:47

Språktidningens blogg har publicerat en presentation av Språkförsvarets antologi "Svenskan - ett språk att äga.älska och ärva" av en av redaktörerna. Läs mer här


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2011 19:12

I dagens Dala-Demokraten anmäler Bo Degerman förutom Ingemar Härds "Efter fem miljoner år av tystnad", "Siv Strömquists "Vart är vart på väg?", Olle Bergmans "Kulinariska ord" också "Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva". Vi citerar avsnittet om Språkförsvarets antologi i sin helhet:


Vad är då en försvagad syn på språkriktigheten jämförd med det stora hotet mot svenskan som bestående språk? Språkförsvaret är en förening med uppgift att försvara svenska språket mot utplåning. Myndigheter och politikens beslutsfattare är i full färd med fördärvet, framgår det av den samling varnings- och protestartiklar som Språkförsvaret utger.


Det råder en övertro på engelskan. Den skall vara språket i såväl småskolor som universitet, i doktorsavhandlingar och vetenskapliga artiklar, på seminarier och vid middagsbord. Utbildningsansvariga myndigheter driver på och lagstiftarna inser inte faran. 


I 2006 års språklag står inte att svenska är Sveriges officiella huvudspråk, fastän de flesta remissinstanser efterlyste ett sådant beslut. ”En halvmesyr”, konstaterar Språkförsvaret. Svenskans ställning undergrävs. Bättre med engelska, tycks inställningen vara.


Engelskans utbredning hotar både näringslivets konkurrenskraft och den allmänna kunskapsnivån. Det finns fler betydelsefulla språk än engelska. Tyskland är Sveriges största handelspartner. ”Vill man sälja måste man kunna köparens språk.” Sverige gör miljardförluster. USA:s världsdominans är snart förbi. Kina kommer. I det landet talas kinesiska.

Språkförsvaret motsätter sig inte alls engelska. Vad det handlar om är att handha engelskan vettigt. Undersökningar visar att barn som tidigt tvingas lära sig engelska inte blir bättre i det språket än barn som lär sig senare. Däremot behärskar de svenska sämre. Om man framgångsrikt skall lära sig främmande språk måste man först vara säker i sitt eget modersmål.


Sverige ser ut att bli en nation vars medborgare är halvdåliga på både svenska och engelska. Hur gör sig sådana gällande? ”Med varje språk som dör ut försvinner inte bara dess sagor och sånger utan även dess särartade tankar och minnen, levande kunskaper som kan leda oss till nytt tänkande och ny vishet”, skriver Jonathan Smith, engelsman och medlem i Språkförsvaret.


Klassaspekten saknas tyvärr i antologin. Sverige riskerar att bli tvåspråkigt. Över- och medelklassen kan engelska bättre och tar lättare för sig av utbudet. Språket utestänger. Det är en klassmarkör även när det gäller svenska.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 november 2011 20:12


Kunskapskanalen sände i förra veckan  BBC-programmet ”Varför pratar vi”. Det kommer också att sändas i morgon måndag och i övermorgon tisdag. Programmet kan ses på SVT Play fram till onsdag. Mikael Parkvall har kommenterat och rekommenderat programmet på Lingvistbloggen.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2011 09:23

Simon Anaviapik, inuit:


De säger att vårt språk är enkelt, att vi bör ge upp det här enkla språket och tala det språk ni talar. Men mitt språk, och ditt, handlar om vilka vi är och vilka vi har varit. Det är här vi finner våra berättelser, våra liv, våra förfäder; och det borde vara här vi också finner vår framtid.


Läs vidare i Ursprungsspråk försvinner i skrämmande takt!

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2011 09:16


Nu kan man se filmer och webbsändningar från Språkrådet på http://www.språkrådet.se/webbtv. Igår direktsände Språkrådet från sitt seminarium om hur en nationell språkdatabank som stimulerar teknikutvecklingen kan etableras.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 november 2011 12:52

Ylva Burman, som är språkkonsult och ansvarig för Svenska Dagbladets språkblogg, omnämner Språkförsvarets antologi i dagens inlägg:


"Andra, till exempel nätverket Språkförsvaret, oroar sig för engelskans inflytande och hur engelskan tränger ut svenskan från vissa domäner. Ett exempel är naturvetenskaplig forskning, där det idag knappt finns några svenska publikationer över huvud taget. Språkförsvaret har därför gett ut en antologi med titeln Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva. Där finns korta texter om svenskan och dess ställning, skrivna av språkvetare, lärare och språkälskare."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19
20
21 22 23 24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se