Alla inlägg under februari 2012

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 februari 2012 14:01

I sin senaste kolumn i DN, från den 1 februari, tar Henrik Berggren bland annat upp skyltningen "Welcome to Stockholm - the Capital of Scandinavia" vid de större infarterna:


"Vidare, när jag ändå har farten uppe: Stockholm behöver inte 'landmark buildings'. Vi bor redan i en av världens vackraste städer. Problemet är att den 'vanliga' staden – med hyreshus, restauranger, affärer och gator – inte räcker till för alla som vill bo här. Ge oss kloka stadsplanerare och färre arkitekter som vill lämna avtryck. Och, till slut: ta ner skyltarna vid infarterna där det står 'Stockholm: The Capital of Scandinavia'. Så man slipper skämmas."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 februari 2012 12:56

Söker man på "Norrköpings flygplats", kommer man till en svensk sida om "Norrköping Flygplats", som man kan nå både på www.norrkopingsflygplats.se och www.norrkopingairport.com/. "Norrköping flygplats" ingår också i logon i de engelska (och tyska, där man i texten läser om "Flughafen Norrköping") versionerna.


Sökning på "Linköpings flygplats" ger enbart "Linköping City Airport" som alternativ, enbart engelska i logon. Flygplatsen har dock en hemsida på svenska: www.linkopingcityairport.se, som hälsar "Välkommen till Linköping
City Airport" (med länk till engelsk version). Även i Linköping har man en svensk adress www.linkopingsflygplats.se. där kan man nå båda språken (häralltså inte tyska).


I både den svenska och den engelska versionen erbjuder man gratis abonnemang på "Linköping City Airport News", men tyvärr måste man i den engelska oväntat meddela kunderna "our newsletter is only in Swedish"!!


Norrköping tycks inte automatiskt följa grannen.


Harald Henrysson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 februari 2012 16:30

Finlandssvensk samling har skickat ut en enkät till alla riksdagspartiernas partiledare där föreningen frågar hur de ämnar säkra att den framtida kommunstrukturen är förenlig med den Europeiska stadgan för landsdels- eller minoritetsspråk.


- Vi förutsätter att samtliga riksdagspartier är eniga om att Finland måste uppfylla de förpliktelser landet har enligt internationella avtal, men risken finns att en kommunreform genomförs så att den inte uppfyller Finlands åtaganden enligt Europarådets språkstadga, påpekar Finlandssvensk samlings ordförande Anna Ritamäki-Sjöstrand.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se