Direktlänk till inlägg 31 mars 2012

Det är engelska som gäller

Jag tankade på en mack utanför Kristianstad. All text på kortautomatens skärm var på engelska. Inget alternativ. Annars är den oftast bara delvis på engelska på biljettautomater etc. I San Francisco, där jag annars bor, är förstås engelska det legitima språket. Men när jag där använder en bankomat, brukar jag mötas med ett val mellan fyra olika språk. Engelska, spanska, kinesiska, ryska, men det varierar förstås beroende på stadsdel. Jag har också sett tagalog och vietnamesiska. Samma sak på bensinmackar.


I Sverige gäller däremot jantelagen: Du ska inte tro att du är något. Förstår du inte det här främmande språket, så stick! Om Sverige vill leva upp till sitt skryt om att vara ett multikulturellt samhälle, kunde de ju börja med att lyfta fram de officiella nationella minoritetsspråken. Det finns mängder av orter och stadsdelar med en stor andel med finska som modersmål. Det vore enkelt att lägga in finska som val på de alltfler kortautomaterna. På platser som Jokkmokk är ju samiska en självklarhet. I stora delar av Norrland finska eller tornedalsfinska. Men engelska är alltså vad som gäller!


Butiksägarna tycks arbeta för högtryck på att avskaffa svenskan. Inte är det väl någon som handlar mer bara för att det står "sale" i stället för "rea"? Eller är det för att få kunderna att känna sig lite mindre och osäkrare? Och mer benägen att plonka ut 399 kronor för den där T-tröjan med sin meningslösa amerikanska text på? Någon borde studera fenomenet. Men i grunden tycks finnas en enorm osäkerhet hos svenskarna vad gäller kultur och identitet.


Bengt


(Denna nätdagtbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

L

31 mars 2012 22:33

Det var inte så att automaten i Kristianstad kopplade om till engelska automatiskt när du stack in ett amerikanskt kort?

 
Ingen bild

Avinor

1 april 2012 14:27

Ja, det är mycket vanligt att automater byter språk automatiskt när man stoppar in ett utländskt kort. Så tyvärr, Bengt, det beror med all säkerhet på ditt amerikanska kort. Ibland funkar det här riktigt bra; tankar du på Statoil i Polen med ett svenskt kort, så byter kortterminalen till svenska!

 
Ingen bild

lr.

1 april 2012 17:57

Det låter ju mycket coolare på engelska ;)

 
Ingen bild

Bengt

12 april 2012 22:35

Att språket skulle kunna ändras efter kreditkortet kände jag inte till. I så fall ber jag mackägaren om ursäkt för ful(l)a tankar. Men jag tror inte jag upplevt det på någon annan mack.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinssons inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 21:28

Ur dagens GP!   Kommentar:   Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i debatten är att svenska måste vara det v i k t i g a s t e språket i Sverige för alla - såväl infödda som invandrade. Viktigare än såväl den förrädiska e...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se