Direktlänk till inlägg 23 juni 2012

Google ansluter sig till kampen för att bevara hotade språk


Google skriver i ett nyhetsmeddelande:


I en ständigt mer globaliserad värld hotas en lång rad språks och språkliga varieteters överlevnad.  Nu har Google gett språkintresserade människor, som önskar stödja kampen för språklig mångfald, deras eget högkvarter på nätet: The Endangered Language Project.


The Endangered Language Project är en webbsida för alla dem som är intresserade i att bevara språk och dialekter. Här kan man dela och få tillgång till forskning, ge varandra goda råd och inleda samarbeten. Precis som man kan lägga till dialekter, som man menar är hotade, och gärna vill dokumentera.

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

23 juni 2012 21:05

"... intresserade av ..." heter det väl på svenska ...?

 
Ingen bild

Gunnar Lund

25 juni 2012 00:05

Ja Hillo, även aktiva språkförsvarare förlorar sig in i anglifieringar ibland.

Jag har bläddrar runt på The Endangered Language Project. Det språk som gäller där är engelska, tycks det. På ett ställe kunde man gå in på en svensk sida. Med tiden kanske den utvecklas.

Kartorna visar att fyra språk i Sverige är allvarligt hotade, men jag kunde inte få fram information om vilka de är. Av prickarna på kartan skulle jag gissa att det rör sig om olika samiska språk. Ett språk med pricken i Gävle är också hotat, men inte lika allvarligt. Vilket språk det rör sig om kunde jag inte lista ut.

 
Ingen bild

Observatör

25 juni 2012 12:29

Texten är en översättning från danskan. Det heter "interesseret i" på danska och det var den konstruktionen som följde med in i svenskan. Det är lätt hänt i samband med snabböversättningar från danskan och norskan att danismer och norvegismer smyger sig in, eftersom språken är så närbesläktade. Konstruktionen "intresserad i" förekommer även på svenska, men är naturligtvis betydligt mindre vanlig än "intresserad av".

 
Ingen bild

Hillo

25 juni 2012 14:41

Tack Gunnar och Observatör för era svar. Har under tiden läst mig till att uttrrycket "intresserad i" på svenska används för att "ha ekonomiska intressen i något" (SAOL).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards