Alla inlägg den 29 juli 2012

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 juli 2012 21:14

I dagens DN skriver ledningen för Stockholms universitet att regeringen måste se den bredare samhällsnyttan av forskning och bryta den ensidiga inriktningen mot medicin och teknik. Författarna efterlyser satsningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Angående språkundervisningen skriver debattörerna:


Globalisering och ökande invandring kräver såväl större kunskaper i språk som en ökad förmåga till interkulturell kommunikation. Samtidigt kommer larmrapporter om nedläggnings av utbildning och forskning inom en rad språk på flera stora universitet. Här krävs aktiva insatser för att motverka språkdöden vid universiteten, i en situation där inte bara engelska, utan även arabiska, hindi, kinesiska, japanska, ryska, spanska och portugisiska får allt större samhällelig betydelse.


De flesta insiktsfulla bedömare, oavsett politisk kulör, menar att vi går mot en allt mer multipolär värld, vilket annorlunda uttryckt betyder att USA: s ekonomiska och politiska ställning relativt sett kommer att försvagas – och därmed också engelskans relativa betydelse. Detta betyder inte att engelskans ställning som lingua franca på kort sikt kommer att gå förlorad. Västeuropas och Japans relativa ekonomiska styrka kommer också att försvagas.


The Economist har nyligen utkommit med ”Megachange The world in 2050”, som diskuterar utvecklingstendenserna fram till 2050 och innehåller flera intressanta prognoser. USA:s och Västeuropas andel av världens BNP (köpkraftsviktad), som 2010 uppgick 40,2 procent, beräknas 2050 ha fallit till 21,2 procent. Vinnaren är i stället ”Developing Asia” (Asien i utveckling), alltså Asien minus Mellanöstern och Japan, vars andel beräknas öka från 27,9 procent till 48,1 procent 2050. Kina svarar för merparten av denna ökning. Detta är egentligen bara en historisk ”återställare”. Så sent som i början av 1800-talet stod Asien för omkring hälften av världens BNP (köpkraftsviktad), medan Västeuropa stod för en dryg femtedel. Samtidigt måste man ha i minnet att Kinas köpkraftsviktade BNP per capita 2050 beräknas uppgå till knappt 60 procent av USA:s.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards