Direktlänk till inlägg 20 september 2012

On Swedish television tonight…

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 september 2012 12:48

Ett exempel på en inte helt ovanlig afton på vanliga svenska tv-kanaler (exemplet är från fredag kväll den 14/9):


SVT1: American drama

SVT2: American drama

TV3: American action

TV4: American action comedy

TV4 Sport: American tv series

TV4 Fakta: American documentary

Kanal 5: American drama

TV6: American tv series

Sjuan: British tv series

TV8: British tv series

Kanal 9: American thriller

TV10: British documentary


Många tv-kanaler gör att vi får ett brett kulturutbud sägs det. Man kan undra om ett "brett kulturutbud" betyder att det är OLIKA amerikanska filmer i tv-kanalerna?


Hur påverkas vi av att år ut och år in matas med anglosaxiska tv-program? Hur påverkas vårt språk? Hur påverkas vår kultur? Varför får nästan aldrig våra europeiska grannar i Europa komma till tals i de svenska tv-kanalerna? Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien har tillsammans runt en kvarts miljard människor. Är det verkligen så att dessa länder inte producerar något som är värt att visa i de svenska tv-kanalerna?


Jonas Borelius

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Stefan

20 september 2012 15:00

Det är något jag också tänkt på. Hur kommer det sig att det inte längre finns några svenska TV-serier? För bara ungefär ett decennium så fanns det flera stycken som Rederiet, Vita lögner, Skilda världar med flera, men nu finns det inga alls, utan istället är det bara olika amerikanska och brittiska serier. Hur kommer det sig, varför vill ingen producera någon svensk TV-serie längre? Då den totala dominansen av engelskspråkiga TV-serier är en viktig orsak till anglifieringen av svenska språket borde Språkförsvaret undersöka frågan och föreslå åtgärder för att ändra på det.

 
Ingen bild

H2O

20 september 2012 20:38

Visst såg även jag fram emot ett utökat teveutbud utöver de två kanaler vi hade då. Efter några decenniers erfarenhet av ett dussintal kanaler har jag kommit fram till att det mesta som visas är skräp. Så blir det naturligtvis när själva programmen egentligen är ett alibi för att kunna dra in så mycket pengar som möjligt på reklamen. För att hålla kostnaderna nere gäller det att köpa så billiga produktioner som möjligt. Det är väl den viktigaste förklaringen till allt amerikanskt.

En annan viktig förklaring är att publik såväl i Sverige som i andra europeiska länder har tillvants det amerikanska. Vi konsumerar hellre kulturens motsvarighet till Coca-Cola och Pepsi-Cola än andra nyttigare drycker. Först fordras en insikt om vad som är nyttigt för hälsan och sedan att leva därefter.

Jodå, mycket både nyttigt och onyttigt produceras i Europa och andra delar av världen utanför USA. Haken är att de produktionerna är dyrare. Tror jag! För den som är riktigt intresserad finns möjligheten att tillfälligt eller för en längre tid hyra tillgång till kanaler på andra språk. Men det innebär förstås en ytterligare kostnad för tevetittandet. Hur man bär sig åt för att tillfälligt få tillgång till en betalkanal via datorn har jag inte lärt mig än och vet inte om det låter sig göras.

Slutligen har jan nu kommit ner i endast sex kanaler, vilket är två för många. Sveriges Television 1, 2, 24 med Kunskapskanalen och Barnkanalen räcker gott och har faktiskt ett ganska hyfsta utbud.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se