Direktlänk till inlägg 29 november 2012

Umeåborna röstar om Umeå Christmas Market

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 november 2012 21:05

visserligen på Västerbottens-Kurirens webbsida i anslutning till denna nyhetsartikel om Kjell Albin Abrahamsons kritik av namnet. Ställningen i skrivande stund är att 88 procent (eller 2053 röster) förordar "Julmarknad", 7 procent (162 röster) förordar "Christmas Market" och 5 procent (111 röster) "Både och". Det totala antalet röstande är 2326.


Det är i och för sig fråga om en webbomröstning, vara representativitet aldrig kan garanteras, men omröstningsresultatet är förmodligen inte långt från sanningen vad gäller umeåbornas inställning.  Förhoppningsvis inser arrangörerna till nästa år att de går tvärs emot folkopinionen.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Observatör

30 november 2012 13:03

Om man läser nyhetsartikeln, så påstår arrangörerna att de är beredda att beakta synpunkterna nästa år. Den som lever får se:

Umeå Christmas Markets ansvariga har svarat att man valt den engelska varianten av flera orsaker, men man tar till sig synpunkterna till nästa år.

”Det är inte aktuellt med ett namntillägg/logojustering i år dock då vi är för långt fram i planeringsarbetet, men inför nästa år ska vi ta i beaktning de synpunkter som inkommit gällande språk”, skriver arrangörerna.

 
Ingen bild

Puck

30 november 2012 19:05

Puck är engelska inte bara för vad vi kallar puck utan också för tomtenisse. Vill man vitsa till det kan man säga att de ansvariga i Umeå är puckade. Mera passande är kanske att påstå att de fått tomtar på loftet. På engelska heter det "have got bats in the belfry", trots att belfry inte betyder loft utan klocktorn eller klockstapel.

Det rör ihop sig när man ska försöka lansera anglicismer för svenska traditioner och talesätt. Det känns tryggare att hålla sig till det språk man behärskar och delar med de flesta omkring sig. Efter allmänhetens utskåpning av beslutsfattarnas beslut kommer säkert de också till samma insikt.

 
Ingen bild

inga johanson

5 december 2012 12:47

Lidl är en tysk firma som säljer varor i Sverige. Språket i deras reklamblad är svenska.
I reklambladet för början av dec finns bl.a juldekorationer
Till exempel Stor julstjärna och Julren
Inte fåniga ord som Big Christmas Star eller Christmas Reindeer.
inte ens på tyska Weinachtssterne eller Weinachts Renntier.
Det ska Lidl har en stor stjärna för att de använder bra, korta och tydliga ord på svenska!

 
Ingen bild

Hillo

6 december 2012 10:02

Även jag har uppmärksammat Lidls berömvärda användning av svenska i sina reklamblad (i övrigt får de ju inte så mycket beröm ;-). De inbillade sig säkert att man måste tala med presumtiva kunder på deras språk, för att kunna slå rot i främmande land. Nu verkar det ju inte som om de har haft så mycket nytta av sin språkpolicy. Svenska kunder vallfärdar inte direkt till deras affärer. Kundunderlaget består (i alla fall där jag bor) mest av personer med begränsade kunskaper i svenska.

En del udda, dvs tyska, produkter, som från början hade tyska namn, har nu fått engelska sådana, så uppluckringen kanske är på gång även hos dem.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 juni 12:28

Kommentar till Cecilia Eklund, Presschef, Helsingborgs stad med inlägget "Därför använder vi oss till en del av engelska", HD den 4 juni:   Det är ju bra att ni på kommunen följer språklagen från 2009. Glädjande är att ni också försöker vårda och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 juni 08:00

I Expressen den drar två debattörer,  Roland Andersson och Martin Lindbom, följande slutsatser med anledning av att bland annat så många som 87 procent av eleverna på introduktionsprogrammen i Malmö blir utan gymnasieexamen:   ”Det är grund...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 juni 12:00


   ...ett centrum och ingenting annat!   Deras "beach" klarar jag mig utan - sju dagar i veckan.   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 juni 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Sakta vi gå genom stan   Söndagens svenskspråkiga dikt   Stockholmsbild   Nu ljuflig Junidag Med dröjande behag För några korta timmar afsked tager Och Mälarns fagra stad Stå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 12 juni 17:22


  Som jag har skrivit förut har jag blivit miljöskadad av all engelska som översköljer oss. Företaget Mathem, som levererar mat hem till dörren, tolkade jag först som en förkortning av det engelska ”mathematic”. När jag sedan insåg at...

Presentation

Omröstning

Vad ska parken på Södermalm i Stockholm heta? Det oanvända järnvägsspåret mellan Skanstull och Södersjukhuset ska omvandlas till park. Centerpartiet i Stockholm föreslår att den ska heta Stockholm Low Line med hänvisning till New York High Line.
 Stockholm Low Line
 Spårpromenaden
 Spårsta
 Järnbaneparken
 Spårparken
 Spårlösabacken
 Vagnparken
 Järnvägsparken
 Söderparken
 Passagen
 Bangårdsparken
 Stickspåret
 Södra spårparken
 Spårlösparken
 Stockholms södra spårpark
 Rälsparken
 Villospåret
 Centerspåret
 Transsödra järnvägsparken
 På spåret

Fråga mig

133 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se