Alla inlägg den 26 mars 2012

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 mars 2012 16:13

(Denna text har hämtats från Språkrådets webbplats)


Språkrådets myndighet, Institutet för språk och folkminnen, har ett regeringsuppdrag att föreslå hur en språklig infrastruktur ska byggas upp i Sverige. Förslaget har arbetats fram av Språkrådet och finns nu som rapport.



Språkrådet har på regeringens uppdrag tagit fram ett förslag till nationell språkinfrastruktur. Syftet är att se till att vi i Sverige får samma möjligheter att använda våra språk i digitala sammanhang som i engelskspråkiga länder. Förslaget innebär i korthet att en nationell språkinfrastruktur stegvis etableras med utgångspunkt i behovet av direkttextning i tv med hjälp av automatisk tal till text-överföring. Förslaget innebär dessutom att Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen får i uppdrag att samordna och följa upp arbetet med språklig infrastruktur på nationell nivå.


Hela förslaget presenteras i rapporten ”Infrastruktur för språken i Sverige – förslag till språkinfrastruktur för det digitala samhället”. Rapporten lämnades till regeringen den 29 februari.


Läs mer och ladda ner rapporten på våra sidor om en nationell språkdatabank. Där finns även en sammanfattning av rapporten.


(Detta nätverk är knuten till nätverket Språkförsvaret)

The Local har tagit fram en lista på tio sådana ord. Observera att det inte är fråga om de redan söndertjatade orden "fika" och "lagom".


P.S Det dröjer ytterligare 24 timmar innan vi kan uppdatera webbplatsen som vanligt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards