Direktlänk till inlägg 11 februari 2013

Norge förbereder en språklag

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 februari 2013 21:45

I ett notat den 1 februari från det danska kulturministeriet behandlas språklagstiftningen i de övriga nordiska länderna. Som bekant har Finland, Sverige och Island språklagstiftning; Norge förbereder en språklag. Inriktningen framgår av denna sammanfattning. Att stärka den skandinaviska språkförståelsen och kompetensen i främmande språk tas inte upp i de svenska och isländska språklagarna. Det är alltså en nyhet.

 

Norge
Den norske regering har i 2009 tilsluttet sig en rapport (en stortingsmelding), "Mål og meining. Ein heilskapleg norsk språkpolitik", med det overordnede formål at sikre norsk som et fuldgyldigt, samfundsbærende sprog i Norge. Selvom Stortinget samtidig besluttede at udarbejde en overordnet sproglov, er loven dog endnu ikke fremsat.


I rapporten hedder det om formålet bl.a.:


”Formålet med denne rapport er at skabe grundlaget for en ny strategisk sprogpolitik med en helhedsorienteret tilgang til sproget og samfundet. Planen foreslår at definere en sprogpolitik med mere klare sammenhænge og rammer end i dag og at etablere sprogpolitikker som et tværsektorielt politikområde med kulturpolitisk fundament.”


Stortingsmeldingen oplister fem overordnede perspektiver:

-        At styrke norsk som et nationalt samfundsbærende sprog

-        At ligestille norsk og nynorsk

-        At beskytte og styrke minoritetssprog – herunder samisk

-        At styrke en skandinavisk sprogforståelse

-        At styrke fremmedsprogskompetencer


Sprogpolitikken forankres i Ministeriet for Kultur og Kirke, som får det overordnede ansvar for at forme, fortolke og fremme de sproglige mål. Det norske sprognævn tiltænkes en central, operationel rolle i forhold til sprogpolitikken.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




 
 
Ingen bild

Avinor

12 februari 2013 10:40

Intressant nog för den norska språksituationen verkar originalrapporten vara skriven på nynorsk:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/kud/dok/regpubl/stmeld/2007-2008/stmeld-nr-35-2007-2008-.html?id=519923

Inledningen lyder:
=========================
Formålet med denne meldinga er å leggja grunnlaget for ein ny, strategisk språkpolitikk med eit heilskapleg perspektiv på språk og samfunn.
Meldinga legg opp til å definera ein språkpolitikk med klarare innhald og rammer enn i dag og å etablera språkpolitikk som eit sektorovergripande politikkområde med kulturpolitisk forankring.
=========================

Sammanfattningen ovan verkar ha "översatts" till vad som ser ut som riksmål (som är en inofficiell konservativ, det vill säga mer dansk-norsk, variant av bokmål). Ett utmärkande stavning är "sprog" i ställer för "språk".

 
Ingen bild

Observatör

12 februari 2013 18:39

Sammanfattningen ingår i ett notat skrivet på danska.

 
Ingen bild

Avinor

13 februari 2013 09:46

Tack för upplysningen! Det blir uppenbart när du säger det; inte ens på det mest konservativa riksmål skriver man ju "skabe".

 
Östen Dahl

Östen Dahl

13 februari 2013 19:39

Att likställa norska och nynorska måste man nog vara dansk för att kunna föreslå. Sen tror jag att "notat" i den här betydelsen är en danism, på svenska skulle vi säga "PM".

http://www.ling.su.se/oesten.dahl

 
Ingen bild

Observatör

13 februari 2013 19:59

"Notat" finns faktiskt i SAOL i betydelsen anteckning. Med tanke på att författaren till detta notat ställer nynorskan emot "norskan", förtjänar den väl ingen annan status än - anteckning?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 mars 08:00

  Så var då den svenska delen av melodifestivalen över för den här gången. Det blev precis som i Vasaloppet: norrmännen vann. Men hur gick det till?   Med ett litet undantag så var som vanligt alla bidrag på engelska. Inte nog med det, man har ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 13 mars 09:14

Att den nya förbundskaptenen i fotboll, Jon Dahl Tomasson fördrar att tala engelska i stället för danska har blivit föremål för debatt, inte bara bland ”vanligt folk” utan även bland så kallade kulturpersoner, till exempel Jesper Högström...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 mars 13:00


  Artikeln i övrigt ligger bakom en betalmur.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 11 mars 08:00

I en artikel i Dagens Nyheter den 8 mars behandlade Alex Schulman den språkliga standarden i Melodifestivalens låttexter.  Han skrev avslutningsvis:   ”Det blev värre när de började sjunga. Nivån på musiken i den här musiktävlingen är nu på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 10 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång    Björn Afzelius - Född fri     Söndagens svenskspråkiga dikt    En fången fågel    En fågel satt fången i en gyllene bur i ett vitt slott vid ett djupblått hav. Smäktande rosor lovade vällust och ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards