Direktlänk till inlägg 8 april 2013

Grönköping The Capital of Sweden

Den 27 mars kunde man i DN läsa ett inlägg av Lars Epstein, som hade gått mig förbi, eftersom hushållet för tillfället prenumererar på konkurrenten SvD.


Epstein är som vanligt träffsäker i sitt raljerande om Stockholmspolitikernas tillkortakommanden (vem minns inte The Dustbin of Scandinavia?), och de fåtaliga kommentarerna tyder på att han inte är helt ensam på barrikaderna.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hagfôrsingen

8 april 2013 21:41

Det är glädjande att läsa att kritiken inte tystnar utan skjuter fram sina positioner. Den ena effekten tror jag blir att man byter slogan. Den andra effekten tror jag blir att man aldrig mer låter sig ledas av någon som vägrar att tala svenska i arbetet med svenska ledningsgrupper.

Samtidigt lanserar jag en ny slogan - Hagfors Skandinaviens centrum (Hagfors the Center of Scandinavia för dig som tror att slogans måste uttryckas på engelska). Det är dessutom delvis sant. Hagfors är den ort på den skandinaviska halvön som ligger längst ifrån Östersjön och Nordsjön/Atlanten.

 
Ingen bild

Hillo

18 april 2013 12:31

Igår fick jag tillfälle att inför drygt hundra personer uttrycka min motvilja mot det pinsamma "Stockholm - The Capital of Scandinavia". De flesta av dem var guidekollegor, som deltog i en marknadsföringsträff anordnad av Stockholm Visitors Board (häpp!). Men jag vände mig naturligtvis till arrangörerna, som är direkt underställda Stadshuset/Eva Hamilton.

Den storvulna och direkt felaktiga benämningen fick en påtaglig löjets skimmer, i ljuset av de många klagomålen på dåligt fungerande turistservice som Stockholmsguiderna framförde. Skriande brist på toaletter, igenkorkade gator, obefintliga uppställningsplatser för bussar m m, m m hör tyvärr också till bilden som utländska gäster tar med sig härifrån.

Ett påstående från SVB fick mig att undra om de lever på samma planet som vi andra: Man hade fått beröm för att Stockholmarna är så väldigt språkkunniga! Menar man att besökare från Italien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Ryssland, Kina m fl länder får hjälp av folk på gatan på sina respektive språk? Jag påstod förstås att den turist som tilltalar en invånare i Stockholm/Sverige på ett annat språk än engelska kommer att vara lika ovetande som innan frågan ställdes.

Stockholms marknadsförare har drabbats av hybris; tyvärr gör de oss till åtlöje i stora delar av världen utanför vår lilla ankdamm.

Nätverket Språkförsvaret

18 april 2013 12:44

Tillägg till ovanstående "... utanför vår lilla ankdamm". Sen må den vara världens vackraste, i alla fall så länge den inte helt har förvandlats till "the dustbin of Scandinavia" (enligt Lars Epstein i DN).

Hillo

 
Ingen bild

Hillo

19 april 2013 11:17

Så här kommenterade representanten för Stockholms stad min utläggning om The Capital of Scandinavia:

Eva Camél Fuglseth, Chef Privatresor och Turistservice:
Eva informerade om varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia.
Stockholm – The Capital of Scandinavia är ett budskap som beskriver hur staden vill uppfattas i internationella sammanhang, s.k place branding. Välkomnande /omtänksamt/ trendigt /innovativt. Stockholm – The Capital of Scandinavia ska inte förväxlas med en fysisk benämning eftersom det är en positionering. Det togs fram i ett grundligt strategiarbete som pågick ett par år innan lanseringen år 2005. Capital betyder inte bara huvudstad utan även huvudsaklig och betydande. Skandinavien är det för omvärlden mest kända geografiska begreppet för vår region, vilket framgår bl. a. av internationella guideböcker, webbplatser och andra beskrivningar och därför Skandinavien den följdriktiga benämningen i sammanhanget. http://www.stockholmbusinessregion.se/sv/Om-oss/The-Capital-of-Scandinavia/

Den långsökta förklaringen att begreppet "inte ska förväxlas med en fysisk benämning eftersom det är en positionering" är fullkomligt värdelös. Vad hjälper det att vi guider har fått veta det, när den vanlige turisten (som inte anlitar oss) inte får den informationen utan tar budskapet bokstavligt?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 jan 08:00

Språkförsvaret Språkbytesexperimentet i svensk skola - engelska till varje pris? Per-Åke Lindblom, Arne Rubensson (redaktörer)    ISBN 978-91-519-6917-6 sprakforsvaret@yahoo.se     Språkförsvaret är ett nätverk som diskuterar engel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 jan 12:23

Programmet Språket skriver:   ”Svenskan innehåller många ord från andra språk. Men hur är det med den svenska exporten av ord och uttryck? De är fler än man kan tro, säger Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk.”   Lyssna h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 jan 08:00

Det har de senaste veckorna blossat upp debatt om de skattefinansierade privata friskolorna som exempelvis "Internationella engelska skolan/IES" i medierna.Många skribenter och opinionsbildare menar att skolan främst måste regleras statligt i ett dem...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 13 jan 12:24

Nina Wormbs skriver om Wikipedia i dagens Svenska Dagbladet:   "Wikipedia är oerhört omfattande med sina 55 miljoner artiklar på 300 språk. Svenskspråkiga Wikipedia har knappt 3,5 miljoner artiklar vilket gör den oproportionerligt stor i relation...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 jan 08:00

Det var mycket intressant att läsa Barbara Bergströms, grundare av Internationella engelska skolan/IES, debattartikel i AB den 10 januari.   Med rubriken: "Flumskolan har fel - betyg är bra för barn". Därför kommer IES att införa betyg från årsku...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

130 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se