Direktlänk till inlägg 13 april 2013

Ny manisk företeelse?

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 april 2013 16:19

Lars Wittensten använder i sin recension av antologin "Såld på engelska?" i UNT ett uttryck som i varje fall jag inte var bekant med förut, men som jag framöver kommer att applicera flitigt på den företeelse som vi i Språkförsvaret ser som ett hot mot det svenska språket. Ordet är Anglomani och definieras i Svenska Akademiens ordbok som "(vanvettig) vurm för engelska". Wittensten undrar också om det inte är läge att ta bort parentestecknet.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Peter

13 april 2013 19:20

När man börjar slänga psykdiagnoser (om så än bara suffix) på sina motståndare så är desperationen nära och den egna ståndpunkten svag...

 
Ingen bild

Hillo

13 april 2013 20:47

Humor är svårt i skriven text, där minspel och tonfall saknas.

Nej -jag avsåg inte att ställa någon psykdiagnos, vilket hänvisningen till Svenska Akademiens definition borde ha tydliggjort. Däremot står jag för min åsikt att den "vanvettiga vurmen för engelskan" är en bra beskrivning av masken (vurmen) som äter sig allt djupare in i det svenska språkäpplet. (Äpplet synonymt med kunskap enligt en mycket gammal tolkning). Och nej - jag är inte religiös heller ;-).

 
Ingen bild

Bokerian/Återförsäljare

14 april 2013 10:09

Upsala Nya Tidning har som rubrik på sin recension "Anglomani all over the Place". De avslutar recensionen med "Anglomani betyder (vanvettig) vurm för det engelska".

Just de två fraserna lägger jag med i den recensionssammanfattning jag skickar till Sveriges reklambyråer. Det säljer förmodligen inte fler böcker, men det provocerar säkert en och annan reklamare. I den branschen behövs en hel del självrannsakan.

 
Ingen bild

Observatör

15 april 2013 11:47

Svar till Peter

Om man säger att någon har städmani, så är det ingen sjukdomsdiagnos utan ett uttryck för att man menar att vederbörande städar oftare, eller mer ihärdigt, än normalt. Språkförsvaret är definitivt inte "nära desperationen och den egna ståndpunkten svag...". Den som läser denna nätdagbok eller går in på vår webbplats kommer att se att våra ståndpunkter är mycket välunderbyggda.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 sept 12:47

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se