Direktlänk till inlägg 2 juli 2013

Ett språkbyte är varken önskvärt eller realistiskt

(Denna artikel har också skickats till Internetworld, men eftersom Internetworld överhuvudtaget inte har bekräftat mottagandet läggs den ut här.)


Internetworld publicerade den 14 juni en artikel, ”Tänk om engelska var Sveriges nästa språk?”, av Fredrik Wass. Redan i artikelns andra stycke blir det hur fel som helst. Han påstår nämligen att ”…det (d.v.s. svenska språket – min anm.) är ett av de språk som talas av minst antal människor i världen.”


Svenska talas som första och andra språk av närmare tio miljoner människor, vilket placerar språket på runt 90:e plats bland världen 6000 – 7000 språk. Man kan också se danska, norska och svenska som ett enda språk, eftersom de är sinsemellan förståeliga, och i så fall hamnar ”skandinaviska” på uppskattningsvis 60:e plats. Uppemot hälften av alla finskspråkiga i Finland förstår också svenska.


Dessutom har svenskan en lång skriftspråkstradition, vilket alltid stabiliserar ett språk, sedan 1200-talet, och ännu längre om runinskrifterna inkluderas. Språket är standardiserat och reglerat sedan 1800-talet. Svenskan är ett av de bäst beskrivna språken i världen och det finns ordböcker för nästan allt. I Sverige utges fler tidningar och tidskrifter och fler böcker på det egna språket per invånare än på de flesta av de andra 90 språken. Enligt Mikael Parkvall i ”Lagom finns bara i Sverige” finns det i hela världen 17 språk på vilka det trycks fler tidningar än svenska, 13 som det spelas in mer film på, 11 som har en större bokproduktion och lika många med större internetnärvaro.


Fredrik Wass citerar en viss Joakim Jardenberg, som skrev en artikel med rubriken ”Skippa svenskan” i maj 2010. Denne förespråkar en övergång till engelskan bl.a för att slippa ”det språkliga fängelse det utgör att tillhöra en minoritet på 10 miljoner människor”.


Det finns en hel del att säga om detta.


För det första gäller det engelskans ställning överhuvudtaget. Engelska är idag modersmål för cirka 380 miljoner människor; bara kinesiska och spanska är större. Däremot är engelska det största lingua francat i världen; omkring en fjärdedel av jordens befolkning kan i – mycket varierande utsträckning - använda sig av engelska. Men ett språks status följer makten. USA:s, idag den främsta bäraren av det engelska språket, relativa andel av världens BNP sjunker kontinuerligt, och det är bara en tidsfråga enligt alla seriösa prognosmakare innan USA:s BNP överflyglas av Kina. Enligt The Economists undersökningsgrupp i boken ”Megachange the World in 2050” kommer Nordamerikas och Västeuropas andel av världens köpkraftsviktade BNP att falla från 40 procent 2010 till 21 procent 2050, medan Ostasiens andel kommer att öka från 28 procent till 48 procent under samma tidsrymd. Kina ensamt kommer att stå för 20 procent. Det innebär att vi går emot en multipolär värld, vilket amerikanska National Intelligence Council (NIC) påpekade redan 2008. Denna utveckling får naturligtvis också språkliga konsekvenser.


För det andra förespråkar inte ens de amerikanska och brittiska regeringarna linjen att det räcker med att de egna medborgarna enbart behärskar engelska. Tvärtom är de mycket bekymrade över att en så liten andel av befolkningen behärskar främmande språk. Den australienska regeringen, som har insett var världens ekonomiska centrum kommer att ligga i framtiden, har iscensatt ett mycket ambitiöst program för studier av främmande språk, med tonvikt på ostasiatiska, i det australiensiska skolväsendet. Det finns också en EU-rapport från 2006, som visar att små och medelstora företag i Europa, som arbetar enligt föreställningen att det räcker med att använda engelska, förlorar stora summor på utblivna affärskontrakt. Man säljer nämligen bäst på köparens språk. Den som vill uppnå en spetsfördel måste lära sig flera främmande språk utöver engelska förutom sitt eget modersmål; det gäller på nationell, företags- och individuell nivå.


För det tredje finns det, såvitt jag vet, ytterst få historiska exempel på att folkgrupper kollektivt och frivilligt har bytt språk. Det finns ett fall från Kenya, nämligen yaaku. Dessa jägare och samlare beslöt på ett möte på 30-talet att överge sitt språk till förmån för massajspråket, men glädjande nog beslöt de för några år sedan sig för att försöka återuppliva språket. Det ligger så att säga i tiden. Språkbyte kan naturligtvis alltid ske på individnivå. Språkbyte sker annars under press, på grund av förbud och förföljelse av minoritetsspråk till ren mobbning från majoritetens sida, eller att en krympande skara av minoritetsspråkstalare helt enkelt ger upp och börjar använda sig av majoritetens språk. När föräldrarna inte längre förmedlar mor- och farföräldrarnas språk, och den sista mor- och farföräldern har dött, så har också språket dött.


För det fjärde: Även om alla svenskaröver en nattbörjade tala engelska, skulle svenskan ligga kvar som ett substrat och påverka uttal och satsmelodi, och kanske även ordförrådet. De olika engelska varieteterna är inte precis jämställda. Det är brittisk engelska, och i växande utsträckning amerikansk engelska, som har högst status bland dessa varieteter – inte jamaicansk engelska.


Redan idag fungerar det engelska språket som en kassako för engelskspråkiga länder. Tidigare har det sagts att det engelska språket är Storbritanniens näst viktigaste inkomstkälla efter nordsjöoljan; den senare kommer dock att sina. De engelskspråkiga länderna drar ekonomisk fördel av att språket fungerar som lingua franca; exempelvis föredrar utländska studenter att studera den ”äkta varan” vid universitet i USA, Storbritannien och Australien framför  sekunda kurser på engelska utanför det anglosaxiska språkområdet. Modersmålstalare av engelska har naturligtvis alltid en fördel framför andraspråkstalare vid internationella konferenser och debatter.


Slutligen skulle ett kollektivt övergivande av svenska språket leda till att snart tusen års litteratur, sånger och dikter kastades på historiens sophög och endast bleve förmål för ett begränsat antal språkforskares studier. Hur lockande vore det att läsa August Strindberg, Selma Lagerlöf, Nils Ferlin, Astrid Lindgren och Tomas Tranströmer på engelska? Hur lockande vore det att lyssna på Carl Michael Bellman, Evert Taube, Cornelius Vreeswijk och Povel Ramel på engelska? Detta perspektiv kan inte locka andra än dem som saknar historiskt minne eller enbart läst datatidningar.


I sin artikel ömmar Jardenberg för sina barnbarns språkliga framtid. Det enklaste vore om Jardenberg med barn och barnbarn i så fall emigrerade till exempelvis USA. Men se upp: hamna inte i ett område, där spanskan står starkt! Det kan få menliga effekter för inlärningen av engelska.


Däremot tränger engelskan undan svenskan inom allt fler domäner i Sverige, men det är en annan historia, som inte behöver behandlas i detta sammanhang.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Observatör

2 juli 2013 16:17

Två artiklar hör ihop med Fredrik Wass artikel från den 14 juni.

Anna Hass: Det vore slöseri att byta svenskan mot engelskan - bloggen "Glimrande glimtar" 17/6 2013

Fredrik Wass: Tre röster om svenska språkets framtid - Internetworld 17/6 2013

 
Ingen bild

Bengt

13 juli 2013 12:56

Jag föreslår att man testar ett språkbyte i liten skala och gör en utvärdering efter 10 eller 20 år. Är resultatet gott, kör man det i fullskala över hela Sverige.
Mitt förslag är att man börjar med samiskan eller tornedalsfinska. Dessa språk talas av ett rätt litet antal människor i et begränsat område. Det vore därför enkelt att införa engelskan som förstaspråk för dessa befolkningar. Det skulle förstås krävas en intensiv språkundervisning. Barnen skulle undervisas på engelska och uppmanas att tala engelska med varandra på raster och fritid. Folk skulle få lära sig att fylla i engelska deklarationsblanketter, söka jobb på engelska etc. Med god vilja och rejäla resurser skulle det nog funka...

 
Ingen bild

Observatör

13 juli 2013 17:43

Om detta förslag är seriöst menat, är det samtidigt helt befängt. Varför skulle samer och meänkielitalare gå med på ett sådant experiment? Det är ju språk, vars överlevnad är hotad.

 
Ingen bild

Bengt

23 juli 2013 14:14

Just det, observatör. Det vore inte bara befängt, utan skulle säkert betraktas som ett brott mot folkens rätt till egen kultur etc.
Inte mindre befängt eller kriminellt vore det att tvinga 10 miljoner svenskar att överge sitt eget språk för ett främmande.

 
Ingen bild

Hej

26 oktober 2013 14:19

Bengt, är du rasist?

 
Ingen bild

Jante

26 oktober 2013 15:04

Bengts inlägg är nog ironiskt...

 
Ingen bild

Gudars skymning!

27 oktober 2013 17:08

Hur man kan få Bengts inlägg till att vara rasistiskt eller för den delen anse att man behöver förklara det som ironiskt är för mig en gåta. Var ligger rasismen eller ironin i att man inte vill byta ut svenskan mot engelskan? I det här landet råder rasism-hysteri.

Nätverket Språkförsvaret

27 oktober 2013 17:18

Naturligtvis var Bengts första inlägg ironiskt menat. Av misstag hänförde jag kommentarerna om rasism och ironi till det andra. Ber om ursäkt för slarvigt läsande. Men min frustration över rasism-hysterin kvarstår.

sign. "Gudars skymning" (medl. av Språkförsvarets styrelse)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 sept 14:43


    Uppenbart är att IES tycks ha noterat att Språkförsvaret och andra bevakar hur skolans personal systematiskt misshandlar såväl det engelska som svenska språket - se tidigare inlägg!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 sept 10:00

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter idag bland annat:   "Den senaste trenden i svensk skola är att allt fler lektioner sker på engelska. Samtidigt pekar det mesta på att eleverna lär sig mindre när de inte undervisas på sitt modersmål.När ti...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 sept 14:54

Svenska Dagbladet rapporterade idag om statsminister Ulf Kristerssons besök i New York och skrev bland annat:   " Vi fortsätter diskutera skilnader mellan Sverige och USA.   En slående olikhet är synen på integration. I synnerhet i New York. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 sept 15:08

IES översättning är sämre än maskinöversättningar. Först det engelska originalet:   “IES Enskede prides itself in our strong reading culture. The school library adds new titles to the collection on a regular basis, keeping our students up t...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 sept 11:16

Detta sker idag i artikeln ”Det är bråttom att få barnen att läsa, det måste göras nu” i Dagens Nyheter:   ”Nyligen publicerade Chalmers tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan en klargörande studie. Den visade att st...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido