Direktlänk till inlägg 25 juli 2013

Efterlyses användning av svenska språket i Sveriges Radio

(Brevet är också inskickat till Sveriges Radios lyssnarservice)


Hej,


ikväll hände det igen - vid programintroduktionen till konserten med Malmös symfoniorkester intervjuades kvällens violinist Liza Ferschman. Hon presenterades närmare med orden: "Och nu får vi höra vad som pågår i en violinists huvud".  Och så pratar hon på - på engelska. Utan avbrott, utan sammanfattning, minst tre minuter eller ännu längre.  


Det är urdålig journalistik, det är översitteri mot dem som inte är bra på engelska, förmodligen en blandning av tanklöshet ("det går nog bra ändå"), framförallt en total respektlöshet mot den egna - svenska - kulturen.


Jag har ingenting emot att om man får lyssna på en "infödd talare", höra denne på sitt modersmål en stund. Men att låta någon prata på engelska som förmodligen har ryska som modersmål - nej tack. Omdömeslöst! 


Häromveckan (?) hände samma sak när Daniel Harding, kvällens dirigent, inledde konserten på engelska. Hans engelska var mycket levande, hans uttryckssätt differentierat, det märktes på hans röstläge även om man inte förstod innehållet. Han talade minst i 5 minuter i sträck (på engelska).


Jag har ingenting mot engelska. Jag hade varit lika störd om man lät någon prata på vilket främmande språk som helst i ett svenskt program. Utan hänsyn till de svenska lyssnarna. Har inte Sveriges radio ett folkbildningsuppdrag att vårda den egna kulturen, inklusive språket?


Med vänliga hälsningar

Susanne Gerstenberg

Laholm 


24/7 2013


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

aassass

25 juli 2013 17:38

Det spelar ingen roll om 100% av svenskarna kunde engelska helt flytande; perfekt. Det vore ändå fel att snacka engelska i Sverige. Inte ens om svenskan vore underlägset engelskan på alla sätt vore det rätt att överge VÅRT språk.

De svamlar alltid om "mångfald". De vill absolut inte ha mångfald överhuvudtaget. Mångfald är inte en värld där alla snackar ett språk.

I övrigt förstår jag inte rubriken: "Efterlyses användning av svenska språket i Sveriges Radio" <-- Fattas det inte ett kolon efter det första ordet?

 
Ingen bild

Avinor

26 juli 2013 00:24

Ett välformulerat brev från Susanne Gerstenberg. Jag tror att det här är ett bra tonläge för att budskapet ska nå fram.

Tyvärr har en en del andra brev som jag har sett på den här bloggen varit uttyckta i form av krav och rent onyanserat skäll. Är inte säker på att det gynnar Språkförsvarets sak.

 
Ingen bild

Roniva

26 juli 2013 18:54

Hej Avinor!

Visst är Susanne Gerstenbergs brev välformulerat, men jag tycker att du ska avstå från att kritisera hut andra har uttryckt sig. Har du någonsin själv skrivit till en institution. Att göra det innebär att ta risken att inte bli bemött som man hoppas och att kritiseras av bland andra dig för att man uttrycker sig på fel sätt.

Så mycket har jag sysslat med opinionsfrågor för att veta att bästa sättet att nå resultat är att variera sitt uttryckssätt: Ibland som Susanne här, en annan gång ironiskt, en tredje gång hårt och burdust, en fjärde gång rent humoristiskt och en femte poetiskt.

Jag tar inte den insinuanta kritiken ifrån dig utan uppmanar dig till att skriva själv någon gång.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 20:00

   Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards