Direktlänk till inlägg 17 september 2013

Danska och svenska ungdomar tycks ha stora problem med att förstå varandra

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 september 2013 19:28

(Texten är hämtad från webbplatsen sproget.dk. Av självklara skäl översätts inte texten.)


Unge svenskere forstår ikke dansk. Unge danskere er måske nok en anelse bedre til at forstå svensk, men også i det danske land lader den skandinaviske sprogforståelse noget tilbage at ønske. Det er resultatet af en netop offentliggjort undersøgelse foretaget ved Centre for Scandinavian Studies ved Lunds Universitet. Det skriver Politiken i artiklen "Det är mycket svårt att förstå danska", tirsdag d. 10. september 2013.


Den danske lektor Robert Zola Christensen har sammen med sin svenske kollega Mari Bacquin i efteråret 2012 og foråret 2013 undersøgt forståelsen af henholdsvis svensk og dansk hos 236 gymnasieelever fra København og 210 gymnasieelever fra Malmø.


Hele 92 procent af de svenske gymnasieelever svarer at de har svært eller meget svært ved at forstå dansk, og 42 procent slår over i engelsk når de er i Danmark. Dog viser undersøgelsen at 66 procent af de unge svenskere gerne vil lære dansk. Tilsvarende svarer 42 procent af de danske elever at det er svært at forstå svensk.


På baggrund af undersøgelsen foreslår de to forskere at man ikke længere tager sprogenes særstatus som "nabosprog" for givet, men i stedet overvejer om sprogene ikke snarere bør betragtes som fremmedsprog.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Språkspanaren Eva Wiklund

Språkspanaren Eva Wiklund

19 september 2013 10:12

Jag tror att det skulle vara bra med fler samproduktioner i nordiska medier, att vi blev översköljda av nordiska språk. Man anser ju att en förklaring till svenskarnas förhållandevis goda engelskkunskaper är att vi inte dubbar engelskspråkiga filmer. Vi hör mycket engelska. Samma metod borde kunna funka för nordiska språk.

http://diskuterasvenska.wordpress.com

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

19 september 2013 11:24

Språkförsvaret skrev ett öppet brev till regering, riksdag etc. 2008 – se http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=517 Brevet följdes sedan upp med artiklar i åtta tidningar och tidskrifter – se bl.a http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/forsvara-den-nordiska-sprakgemenskapen-4467378-default.aspx Förutom samnordisk tv, d.v.s möjlighet att se nordiska tv-kanaler i hela Norden, skulle kursplaner i grund- och gymnasieskolan i Sverige, som klart och tydligt slår fast att obligatorisk undervisning i grannspråken ska ske, avgjort befrämja den mellannordiska språkförståelsen. En undersökning 2005 visade att bara 25 % av de svenska gymnasisterna mot 50 % av de danska och norska gymnasisterna fick någon grannspråksundervisning.

 
Ingen bild

Gunnar Lund

19 september 2013 17:40

Allra mest tror jag det hänger på viljan, inte hos den enskilda eleven utan hos dem som ansvarar för utbildningen. Finns bara viljan så ligger lösningen nära till hands. Det gäller inte bara i det här fallet utan överallt i livet.

Två så lättillgängliga ämnen som förståelse av norska och danska har jag svårt att tänka mig. Det är bara att sätta igång med åtgärderna, så blir resultatet bra mycket bättre ganska snart.

 
Ingen bild

gröd

26 september 2013 13:33

Ibland hänger det nog även på den enskildes vilja. Jag har sett mycket lätta danska och svenska meningar på nätet som beskrivits som "obegripliga"av svenskar resp danskar. Om man vet att d i danskan ofta motsvaras av t i svenskan så ska ju inte ordet "mad" på danska vålla några större besvär. Samma sak med b - p (köbe - köpa), g - k (bog - bok) osv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 sept 14:17

Ola Söderholm skrev i Aftonbladet igår apropå Frölunda Indians och namnbytet:   "Det var på 1990-talet som alla svenska klubbar fick för sig att skaffa namn och loggor framspånade av tolvåriga hockeykortssamlare. Det var Djurgården Lions, Färjest...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se