Direktlänk till inlägg 28 november 2013

Vad säger Muphrys lag?

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 november 2013 15:19


Vad är det för lag? Observera ej att förväxla med Murphys lag. Muphrys lag slår i korthet fast  att om du gnäller på någons språk kommer det ofelbart att finnas minst ett språkfel i ditt eget gnäll.


Muphrys lag formulerades 1992 av australiensaren John Bangsund och lyder (min översättning):


(a) Om du skriftligt kritiserar redigeringsarbete eller korrekturläsning, kommer det att finnas ett fel av något slag i din egen text;

(b) om du avtackas i förordet till en bok för dina insatser med redigeringsarbete eller korrekturläsning, kommer det att finnas fel i boken;

(c) ju starkare uttryck som används i (a) och (b), desto allvarligare kommer felen att vara;

(d) varje bok, som handlar om redigering eller stil, kommer att vara icke-sammanhängande (inkonsistent) i sin framställning.


I Lingvistbloggen den 12/11 berättar Östen Dahl om en insändare i Metro undertecknad av en ”Före detta svensklärare”,  som kan sägas illustrera Muphrys lag. Den kursiverade texten är Östen Dahls kommentarer:


"'Han göt av……' det stavas gjöt av, göt är den klump som smälts ner före gjutning." - Men SAOL säger att verbet böjs "gjuta göt gjutit" etc. 

"'materialet innehöll FIBRER?' det finns inget som innehåller fibrer, det heter fiber och ingår i fibrösa material." –  Men SAOB definierar "fibrös" som "som består av l. innehåller fibrer", så detta språkbruk är i varje fall inte något nytt påhitt.

"Hur ofta hör man inte ordet 'strategi' uttalas felaktigt med ett tji [sic] istället för -gi. Det heter strateg och strategiskt, eller?" – SAOL ger två alternativ, med g- och sje-ljud.

"'Gigantisk' uttalas jigantisk och inget annat." – SAOL ger två uttal, "gi-" och "ji-", med "gi-" som första alternativ.”

 

En av kommentatorerna hänvisar till en annan insändare, denna gång i Sundsvalls Tidning, där skribenten kritiserar Lars Orly för att inte ens han kan skilja på matrial och matriel.



 


Man bör alltså iaktta en viss försiktighet, när man kritiserar andras språkbruk. Under alla förhållanden bör man läsa igenom sin egen text minst två gånger. Det har jag gjort vad gäller den här texten, trots att jag faktiskt inte ens kritiserar någon...


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards