Alla inlägg den 3 mars 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 mars 2013 20:07

Välkommen till Språkförsvarets boksläpp av ”Såld på engelska? Om språkval i reklam och marknadsföring”. För första gången publiceras en bok på svenska, som analyserar engelskans roll i reklam och marknadsföring i Sverige och andra länder, där engelska inte är officiellt språk. Ett flertal skribenter, kulturpersonligheter och forskare från Sverige, Nederländerna, Norge och Tyskland belyser frågor om språk och marknadsföring från olika utgångspunkter.


Uppläsning: Leif Stålhammer. Förtäring ingår. Fritt inträde, men förhandsanmälan till sprakforsvaret@yahoo.se . Bokförsäljning. Kl. 18.00 – 20.00 i Per Albinrummet, ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 mars 2013 13:18

I en artikel, "Tung utmaning mot ANC:s maktmonopol",  i Svenska Dagbladet den 26/2 berättas om den sydafrikanska politikern Mamphele Ramphele. Det som är intressant i detta sammanhang är hennes uppfattning om språkpolitiken i Sydafrika:


'"Hon pläderar för Sydafrikas elva officiella språk och vikten av att bemästra sitt modersmål innan man börjar med engelskan.' Som jag längtar efter att få höra vår president att tala välformulerad zulu i FN', skriver hon."


Vad som hänt på språkpolitikens område i Sydafrika efter apartheidregimens störtande är i korthet att Sydafrika fått elva officiella språk, att engelskan är det sominerande språket inom handel och vetenskap, medan afrikaans ställning har försvagats fr.a på grund av politiska skäl och därigenom förlorat mark till engelskan. De fyra största språken i fråga om modersmålstalare enligt 2011 års folkräkning är zulu (22,7 %), xhosa (16,0 %), afrikaans (13,5 %) och engelska (9,6 %). De inhemska afrikanska språken används förmodligen i allt större utsträckning i radio och tv, men har fortfarande en svag ställning inom undervisningsväsendet, fr.a den högre utbildningen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards