Alla inlägg den 17 mars 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 mars 2013 12:41

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)
 

Arbetet för de nationella minoriteternas rättigheter går framåt, enligt en rapport från Länsstyrelsen och Sametinget.


Arbetet för de nationella minoriteternas rättigheter går framåt, framför allt inom förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska. Den slutsatsen drar Länsstyrelsen och Sametinget i sin tredje uppföljande rapport av förvaltningsmyndigheternas minoritetspolitiska arbete under 2012.


De flesta kommuner som ingår i förvaltningsområdena uppfyller sina skyldigheter enligt minoritetslagen vad gäller grundskyddet. Det innebär att de flesta kommuner informerar om språkliga rättigheter, anordnar aktiviteter kopplade till språk och kultur och har etablerat samrådsformer med företrädare för minoriteterna. När det gäller lagens övriga rättigheter har kommunerna kommit olika långt i sitt arbete. Landstingen har haft en längre startsträcka i sitt minoritetsarbete, och myndigheternas åtaganden gentemot de minoritetsspråk som inte ingår i förvaltningsområdena är fortfarande få.


Länsstyrelsen i Stockholm har tillsammans med Sametinget i uppdrag att följa upp lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. De lämnar årligen en rapport till regeringen om myndigheternas minoritetspolitiska arbete och hur statsbidragen har använts under året.


Läs mer och ladda ner rapporten.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards