Alla inlägg den 10 juli 2013

Idag publicerade Dagens Nyheter en debattartikel, signerad av ett antal politiker och kultur-och samhällsaktörer (som det heter i ingressen), i vilken de föreslår att Arlanda Airport ska döpas om till Raoul Wallenberg Airport. Jag har inga synpunkter på om förleden Arlanda ska bytas ut mot Raoul Wallenberg eller inte. Däremot finns det all anledning att plocka bort Luftfartsverkets påfund om "airport" och ersätta det med "flygplats", som det heter i folkmun. Officiella namn i Sverige bör alltid vara på svenska (se också Språkförsvarets JO-anmälan från 2009).


Den avslutande meningen är också märklig:


"Samtidigt som vi slår ett slag för landet Sverige, som födde fram en av andra världskrigets alltför få hjältar."


Vad menas? Menas att Sverige födde fram en av andra världskriget alltför få svenska (min fetstil) hjältar? Eller menas att det föddes fram alltför få hjältar överhuvudtaget under andra världskriget? Om det är det senare alternativet som åsyftas, är påståendet absurt. Det fanns miljoner hjältar under andra världskriget, som gav sina liv i kampen mot utländsk aggression och ockupation, förföljelser mot olika folkgrupper, bland annat judar, och så vidare. Det går faktiskt inte att räkna alla hjältar. Om man påstår att hjältarna var "alltför få", påskinar man att man har en uppskattning av antalet.


Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards