Direktlänk till inlägg 26 februari 2014

Hur väl förstår du ett närbesläktat språk?

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 februari 2014 21:04

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Ett nederländskt forskarlag har utvecklat en app för att testa europeisk språkförståelse. Gör testet och hjälp forskarna!


Det nederländska forskningsprojektet Micrela bedriver forskning kring inomeuropeisk språkförståelse. De deltagande forskarna har publicerat ett stort antal artiklar om hur vi uppfattar och förstår närliggande språk. Nu har man utvecklat en app för att testa både förståelse av och inställningar till grannspråken. I studien ingår sexton språk, varav svenska är ett.

I testet får man dels svara på frågor om hur man uppfattar några närbesläktade språk och ange om man tycker att de är vackra, fula eller mittemellan. Man får också göra ett lucktest där man fyller i ord i en text.

Läs mer om projektet på Micrelas webbplats, eller gå direkt till testet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Geir Sjuberg

26 februari 2014 21:12

Jag gjorde testet och fick göra en hörförståelsetest på nederländska. Resultatet var 42 procent rätt. Bra eller dåligt låter jag vara osagt. Däremot gillade jag inte att man skulle ange om ett språk var vackert eller fult utan svarade att alla språk var vackra. Det är de nämligen - vart och ett på sitt sätt.

 
Ingen bild

Irriterad

26 februari 2014 21:29

Extremt ofta då jag läser inlägg på den här bloggen upptäcker jag uppenbara stavfel eller andra slags fel. Jag tycker att bloggen som idé är bra, men att det slarvas otroligt mycket. Det minsta ni kunde göra vore att läsa igenom inläggen innan ni publicerar dem. Ni värnar trots allt om språket, precis som jag.

 
Ingen bild

Hillo Nordström

27 februari 2014 10:35

Geir,

Skönheten ligger väl i lyssnarens öra - för att travestera ett påstående om ett annat av våra sinnen.

Men nog tycker jag helt subjektivt att vissa språk är vackrare än andra, och då tänker jag mest på dem som låter "musikaliskt", med en inbyggd rytm i orden, gärna i kombination med ett stort innehåll av vokaler. Italienska är för mig ett utomordentligt vackert språk, medan den korthuggna kinesiskan inte ger mig någon ljudmässig skönhetsupplevelse.

Men, som sagt, detta är naturligtvis min helt personliga uppfattning och ingenting som någon annan behöver bry sig om ;-).

 
Ingen bild

språk

27 februari 2014 11:43

Man kan ha en uppfattning om andra språk, men det är mycket svårt att höra hur det egna språket låter. Ofta har man en negativ uppfattning. På nätet kan man studera detta. När en amerikan skriver att han tycker engelskan är "boring" eller när en svensk skriver att svenskan inte har någon språkmelodi så är det exempel på "hemmadövhet". Det finns många liknande exempel.

 
Ingen bild

En av de bloggansvariga

27 februari 2014 12:50

Svar till Irriterad

Om du ”extremt ofta” upptäcker uppenbara stavfel eller andra slags fel, borde du också kunna ange några konkreta exempel.

1. Om någon i efterhand upptäcker skrivfel i inlägg i nätdagboken, kan vi enkelt rätta till dem. Fanns det något stavfel i inlägget ”Hur väl förstår du ett närbesläktat språk?”, eftersom du har skrivit din kommentar i anslutning till detta inlägg?
2.Däremot kan vi inte i efterhand redigera kommentarer som denna. Den proceduren är alldeles för omständlig. Först måste kommentaren kopieras och lyftas ut; därefter måste författaren identifieras och kontaktas. Problemet är att de flesta kommentatorer skriver under pseudonym. Slutligen måste en ny text läggas in. Det är inte värt besväret.
3.Officiella skrivelser från Språkförsvaret korrekturläses alltid. Däremot inte enskilda medlemmars blogginlägg. Det är deras ansvar

 
Ingen bild

Avinor

27 februari 2014 20:42

Jag har nog gjort mig skyldig till ett eller annat stavfel i kommentarer här. Orsaken är enkel. Jag har en funktion för stavningskontroll i min webbläsare. Eftersom jag i yrket skriver mest på tyska och engelska så är den för det mesta inställd på något av dessa språk. Växlar gör man genom att högerklicka och i menyn som kommer upp markera det språk som man för tillfället skriver på. Här kommer problemet. Den bloggplattform som språkförsvaret använder stoppar in ett skript i webbsidans kod som gör att högerklick ignoreras! Därför kan jag inte byta till svensk stavningskontroll. Jag har åtminstone en gång vädjat om borttagande av denna meningslösa funktion. Kanske är det dags att flytta till en modernare bloggplattform, till exempel Blogger eller Wordpress?

 
Ingen bild

En av de bloggansvariga

27 februari 2014 21:26

Avinor
Det enklaste är att först skriva texten i Word eller ett annat ordbehandlingsprogram och då använda rättstavningsfunktionen. Därefter klistrar man in texten. Det är vad som har skett med denna kommentar. Om ett och annat stavfel slinker med i en kommentar, är inte hela världen. Det viktigaste är innehållet. Och som sagt: Inlägg i nätdagboken kan redigeras i efterhand. Det är ju en av fördelarna med att skriva webbtexter framför texter i papperstidningar och –tidskrifter.
Jag har inte tittat närmare på Blogger eller Wordpress. Det är möjligt att dessa skulle vara mera funktionella än Bloggplatsen, men jag vet inte om de är mer användarvänliga. Men det skulle vara bökigt att byta blogg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 21:28

Ur dagens GP!   Kommentar:   Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i debatten är att svenska måste vara det v i k t i g a s t e språket i Sverige för alla - såväl infödda som invandrade. Viktigare än såväl den förrädiska e...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 12:54

Helena Reierstam har skrivit en avhandling, ”Assessment in Multilingual Schools”,  en jämförande och blandad metodstudie av lärares bedömningsgrunder och språkinlärares praktiker – CLIL (Integrerad innehålls – och språkinlärni...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 19:18

(Mail till insidan@dn.se idag till DN)   Idag s 10: Den mindre blygsamma ( journalisten förstår inte ordet, menar blyga)... minns tillbaka på (kontamination av tänker tillbaka på och minns). I en och samma mening! Törs jag ens fortsätta läsa? Vil...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 12:31

Ulrika Lindahl skrev den 28 april på ETC:   ”Det är inte någon hemlighet varför ojämlikheten har ökat. Dels har klyftorna i hela samhället ökat, vilket framför allt syns i boendesegregationen. Olika klasser bor på olika ställen. Och det syn...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se