Direktlänk till inlägg 5 april 2014

Nya möjligheter till kommunikation för dövblinda

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 april 2014 17:54

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Med taktilt teckenspråk kan den som har både nedsatt syn och nedsatt hörsel uttrycka sig. Och vill sådana personer uttrycka sig i sociala medier finns sedani februari tjänsten Fejjan för alla.


I det taktila teckenspråket uppfattas tecknen med hjälp av känseln. Den som tecknar låter personens händer följa med i rörelserna. Också tonfall går att få fram genom rörelser.


Många personer med dövblindhet har hunnit lära sig det vanliga teckenspråket innan de förlorade synen och tycker därför inte att steget till taktilt teckenspråk är särskilt stort. Det största hindret med taktilt teckenspråk uppstår när personer med dövblindhet ska tala med varandra i grupp. Några få har kunskapen att samtala med två andra samtidigt, alla håller då i varandras händer, men det är lätt att det blir rörigt att hänga med. På möten med fler än tre personer krävs alltid att alla har en egen tolk, som fungerar som personens syn och hörsel. Tolkarna beskriver då hela omgivningen, till exempel de andra personernas ansiktsuttryck.


I Sverige beräknas det finnas cirka 2 000 personer med dövblindhet, men mörkertalet är stort. Ca 400 är födda med dövblindhet, eller har förlorat syn och hörsel som småbarn. För dem är det svårare att lära sig taktilt teckenspråk, eftersom de aldrig sett eller hört en annan person kommunicera. Bäst resultat uppnår de som börjar teckna väldigt tidigt. Men det finns exempel på personer med dövblindhet som har lärt sig att kommunicera så sent som i 40–50-årsåldern.


Den 7 februari i år lanserades ”Fejjan för alla”, en tjänst som gör det möjligt för dövblinda att använda Facebook. Det är nu 10 år sedan Facebook grundades, och det har länge funnits ett behov av att göra tjänsten tillgänglig för de med syn- och hörselnedsättningar. Fejjan för alla är en avskalad version av Facebook, där de viktigaste funktionerna som meddelanden, vänner och statusar har förenklats.


”Just personer med dövblindhet har lätt för att bli isolerade, därför är det extra viktigt att vi ska kunna använda tjänster som alla utan funktionsnedsättningar använder”, säger Klas Nelfelt, testperson för projektet.(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 19:18

(Mail till insidan@dn.se idag till DN)   Idag s 10: Den mindre blygsamma ( journalisten förstår inte ordet, menar blyga)... minns tillbaka på (kontamination av tänker tillbaka på och minns). I en och samma mening! Törs jag ens fortsätta läsa? Vil...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 12:31

Ulrika Lindahl skrev den 28 april på ETC:   ”Det är inte någon hemlighet varför ojämlikheten har ökat. Dels har klyftorna i hela samhället ökat, vilket framför allt syns i boendesegregationen. Olika klasser bor på olika ställen. Och det syn...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 okt 14:35

Igår gjorde Jonas Borelius på "Språkförsvarets vänner" på Facebook följande iakttagelse:   "Idag lördagen den 17 oktober klockan 21:40 så pratas det följande språk på våra vanligaste SVENSKA TV-kanaler:   SVT1: Engelska SVT2: Engelska TV3...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Arja Saijonmaa - Höstvisa   Söndagens svenskspråkiga dikt   Höst   Hösten städar sig själv med vindar. Under lönnarna lyser det åter så som vi år efter år blivit vana att se: Lövkronornas ljust be...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 okt 10:00

På Språkförsvarets webbplats pågår en debatt om modersmålsundervisningen i svenska skolor, föranledd av ett illa genomtänkt förslag från KD om nedläggning.  Den här debatten blossar upp då och då. Tyvärr bygger den rätt ofta på okunskap. Jag vill där...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se