Direktlänk till inlägg 30 augusti 2014

Överskott på bokstäver i alfabetet?

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 augusti 2014 14:40

Nej, inte för Överskottsbolaget, ÖoB AB, som utnyttjar bokstaven ö i sin webbadress, http//:öob.se!


Detta till skillnad från t.ex många företrädare för det allmänna som mycket medvetet försöker vränga till sina webbadresser så att bara bokstäverna i det engelska alfabetet (a-z) används.


ÖoB verkar ha sitt säte i Skänninge, en av Sveriges anrikaste städer (begreppet  stad försvann dock i den stora kommunreformen). Vi noterar att adressen till Skänninges webbplats är skanninge.se. Är det signifikativt för Skänninge med omnejd att å, ä och ö inte används i webbadresser?


Ja, en snabb genomgång av kommuner i "East Sweden" (f.d. Östergötland) med omnejd tyder på det.


- mjolby.se (Skänninges moderkommun numera)

- odeshog.se (lite av en "spacehog" på östgötaslätten, kanske)

- linkoping.se

- norrkoping.se

- vastervik.se

- tranas.se

- monsteras.se (Godzillas hemkommun?)


Dagens guldstjärna till ÖoB! Även om det naturligtvis inte bara är av språkideologiska utan också av företagsekonomiska skäl som man har valt sin webbadress. För dem som är beroende av sin marknad gäller det ju att hela tiden se till att göra det så enkelt som möjligt för de potentiella kunderna att ta rätt på tillgänglig information.


-cj 
 
Ingen bild

PellE

1 september 2014 14:02

Det är först på senare år som det gått att använda å-ä-ö i adresser på .se. Man får anta att de som haft pricklösa adresser i tiotals år tycker att de är så inarbetade att de inte vill lämna dem. Av de du räknar upp fungerar det med svenska bokstäver på alla utom Västervik och Mönsterås.
Ett specialfall var kommunerna Håbo och Habo som t o m gjorde en gemensam sida (habo.se) för att hjälpa besökarna komma rätt. Numera fungerar adressen håbo.se, (men den pekar till sajten med grunddomänen habo.se).

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

1 september 2014 22:01

Språkförsvaret har haft dubbla webbadresser, http://www.sprakforsvaret.se/sf/ och http://www.språkförsvaret.se/sf sedan 2006. Fram till 2012 skedde en omdirigering från http://www.språkförsvaret.se/sf till http://www.sprakforsvaret.se/sf/ som synlig huvudadress. Efter 2012 har det omvända gällt. Även om man söker på "sprakforsvaret" på Google, Yahoo eller Bing omdirigeras man direkt till http://www.språkförsvaret.se/sf. För säkerhets skull har vi behållit http://www.sprakforsvaret.se/sf/, ifall det finns utländska besökare, som saknar svenskt tangentbord, och som sitter och skriver in denna adress i webbadressfältet. Ett extra domännamn är f.ö billigt.

 
Ingen bild

Susanne L-A

2 september 2014 15:44

Som språkförsvarare tycker jag det är glädjande att min gamla hemort har hemsidesadressen östervåla.se. (ostervala.se funkar också.) När det gäller webbsidan till min nuvarande hemort, Hållnäs, funkar det att skriva in hållnäs.se, men det omdirigeras till hallnas.se. För orterna ovan gäller för övrigt samma sak, utom för "Monsteras" och "Vastervik".
Jag undrar förresten om Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har uppvaktats av Språkförsvaret i frågan? Jag har testat förr och då har det inte funkat med ä och ö, men nu när jag gör det så kommer man in på deras sidor. Det sker förstås en omdirigering till forsakringskassan och arbetsformedlingen, men det är alltid något.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

2 september 2014 18:36

Östervåla visar att det rör på sig vad gäller webbadresserna. Nej, vi har inte kontaktat Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen specifikt. Jag ser dock framför mig att Språkförsvaret skriver ett rundbrev motsvarande brevet till kommunerna till olika myndigheter med å, ä och ö i namnet. Både Språktidningen och Institutet för språk och folkminnen bör också uppvaktas.

 
Ingen bild

Susanne L-A

2 september 2014 21:24

Ja, det vore en bra idé. Skriv gärna till Sveriges hembygdsförbund också. Jag har själv stött på i frågan, men det har inte hänt något. Och Hembygdsförbundet är ännu sämre än de ovannämnda, för där går det ö h t inte att använda å, ä och ö, alltså ingen omdirigering sker.
(Det handlar alltså om hur man kommer in på hembygdsföreningars hemsidor från hembygdsförbundets portal. Man skriver www.hembygd.se/ortnamnet. Men ortnamnet måste skrivas utan å ä el ö.)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 19:18

(Mail till insidan@dn.se idag till DN)   Idag s 10: Den mindre blygsamma ( journalisten förstår inte ordet, menar blyga)... minns tillbaka på (kontamination av tänker tillbaka på och minns). I en och samma mening! Törs jag ens fortsätta läsa? Vil...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 12:31

Ulrika Lindahl skrev den 28 april på ETC:   ”Det är inte någon hemlighet varför ojämlikheten har ökat. Dels har klyftorna i hela samhället ökat, vilket framför allt syns i boendesegregationen. Olika klasser bor på olika ställen. Och det syn...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 okt 14:35

Igår gjorde Jonas Borelius på "Språkförsvarets vänner" på Facebook följande iakttagelse:   "Idag lördagen den 17 oktober klockan 21:40 så pratas det följande språk på våra vanligaste SVENSKA TV-kanaler:   SVT1: Engelska SVT2: Engelska TV3...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Arja Saijonmaa - Höstvisa   Söndagens svenskspråkiga dikt   Höst   Hösten städar sig själv med vindar. Under lönnarna lyser det åter så som vi år efter år blivit vana att se: Lövkronornas ljust be...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 okt 10:00

På Språkförsvarets webbplats pågår en debatt om modersmålsundervisningen i svenska skolor, föranledd av ett illa genomtänkt förslag från KD om nedläggning.  Den här debatten blossar upp då och då. Tyvärr bygger den rätt ofta på okunskap. Jag vill där...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se