Alla inlägg under augusti 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 augusti 2014 17:26

Alarik (eller Hannibal) lär ha yttrat följande hotelse på hexameter mot Rom:


”Te tero, Roma, manu nuda, date tela, latete!”


I fri översättning: ”Jag kommer att förstöra dig, Rom (förgöra er, romare), med mina bara händer, lägg ner vapnen och göm er”! (1)


Yttrandet kan också läsas så här:


” Te te, ro ro, ma ma, nu nu, da da, te te, la la, te te!"


Om detta yttrande verkligen har fällts, så är Alarik en troligare kandidat än Hannibal. Den förre belägrade Rom inte mindre än tre gånger i början av 400-talet, medan Hannibal aldrig inledde någon belägring av staden Rom. Vissa militärhistoriker menar att detta var Hannibals största misstag efter segern vid Cannae 216 f.v.t Men, som sagt, yttrandet kan naturligtvis också vara en skröna.


Observatör


1) Det går självfallet att översätta yttrandet ännu friare, som jag har sett någonstans: ”Jag ska slita er itu, romare, med mina bara händer, lägg ner vapnen och göm er!”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 augusti 2014 10:26

Ett av mina hatobjekt sedan en tid tillbaka är den felaktiga användningen av "seriös", som naturligtvis är en följd av svenskans anglifiering.


Ungdomarna frågar "Är du seriös?" (Are you serious?) istället för "Menar du allvar?" och i många sammanhang (särskilt där man kan förmoda översättning från engelskan) används seriöst när det skulle ha varit allvarligt.


Det senaste exemplet som jag fick ögonen på är en artikel i dagens DN om Ebola-utbrottet i västra Afrika. Där gör sig DNs korrespondent Erik Esbjörnsson skyldig till följande språkgroda angående sjukdomens effekt på samhället:


"Den attackerar vårt sätt att leva, med seriösa (min fetstil) ekonomiska och sociala konsekvenser." Esbjörnsson citerar Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, som uttalade sig för CNN. Högst troligt nämnde hon "serious consequences", men att en journalist vid Sveriges största dagstidning inte vet skillnaden mellan seriöst och allvarligt ser jag som mycket ALLVARLIGT och OSERIÖST.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 augusti 2014 12:22

 

Upphittat på internet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se