Alla inlägg den 8 augusti 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 augusti 2014 13:32

I en artikel ”Så döper de om Stockholm” berättar Viktor Barth-Kron om de namnförslag som är på tapeten vad gäller de nya stadsdelar som växer fram i Stockholm. Han skriver inledningsvis:


”Det byggs mycket i Stockholm för tillfället och nya stadsdelar poppar upp som hallucinogena svampar ur jorden. Eller gör de verkligen det? Områdena i fråga hade ju i de flesta fall ett namn redan innan politiker, byggbolag, mäklare och fastighetsägare satte igång. Drivkrafterna får man misstänka är i de allra flesta fall att få det befintliga området att låta fräschare och mer exklusivt. Resultatet riskerar dock att bli stor förvirring på sikt.”


Den goda nyheten vad gäller de tolv namnförslag som Viktor Barth-Kron diskuterar är att inget är engelskt. Den dåliga nyheten är att de präglas av en viss andefattighet; efterlederna staden/stan/stad och strand överanvänds och att Vreten av någon anledning ska ersättas med Solna strand.


Vreten måste vara ett gammalt namn. Det går förmodligen tillbaka till vret, som betyder inristad linje eller avstucket område – se Elof Hellquists etymologiska ordbok. Ordet finns med liknande betydelser i andra indoeuropeiska språk, bl.a sanskrit,  och är exempelvis besläktat med engelskans write. Vreta kloster har sitt namn efter Vreta socken i Östergötland. Vreten är ingenting att skämmas över.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards