Alla inlägg den 24 augusti 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 augusti 2014 10:21

Frågan om namnbytet av tunnelbanestationen Vreten i Stockholm har tagits upp tidigare i denna nätdagbok. Per Leander, som passerat Vreten många gånger, skriver i Internationalen:


"De nyinflyttade i Vreten tyckte inte om namnet på området och tunnelbanestationen, trots att vret är ett fint gammalt ord som betyder liten åker omgiven av skog. Mer exakt är platsen döpt efter ett torp som hette Vreten och som låg här en gång i tiden. Detta var helt i linje med hur man namngav de norra Stockholmsförorterna efter de gamla bondgårdarna på Järvafältet: Husby, Akalla, Rinkeby, Tensta, Kista, Hjulsta.


Men Vreten lät fult och konstigt tyckte de nya kapitalstarka fastighets- och bostadsrättsägarna som tvingade fram ett namnbyte från Vreten till Solna strand, vilket påstods vara finare. Fast nej, det låter inte fint. Det låter billigt, idéfattigt och kulturlöst. Speciellt med tanke på att det redan är inflation i namnet Solna: Solna centrum, Solna station, Solna Business Park och nu Solna strand. Alla dessa olika stationer med namnet Solna ligger dessutom på helt olika t-bane- och pendeltågslinjer, vilket ytterligare förvirrar för den som ska ta sig till Solna.


Från och med den 18 augusti 2014 finns inte längre det unika namnet Vreten i Stockholms tunnelbana. Skyltarna har plockats ner och bytts ut till Solna strand, dessutom i ett nytt typsnitt som skär sig med alla andra stationsnamn. Jag hör fortfarande utropet: 'Tåget stannar ej i Vreten'."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards