Direktlänk till inlägg 14 april 2015

Han slår ett slag för hen

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 april 2015 14:22

Många av oss - inklusive undertecknad - har svårt för det nypåhittade pronomenet, som har skapats (eller återuppväckts) av genuspolitiska skäl. Orsaken sades i första skedet vara att barn i förskolor inte ska behöva störas av könstillhörighet, men sedan dess har fler och fler förespråkare dykt upp som anser att ordet är praktiskt att använda, när just könstillhörighet är av underordnad betydelse eller vetskap därom rentav oönskad.


Patrik Hadenius, chefredaktör för bl a Språktidningen, publicerar i dagens DN sin syn på denna och andra nymodigheter i svenska språket.


Hillo Nordström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Martin

14 april 2015 16:16

Postade en kommentar i språkets fiende, språktidningen:

Kan någon förklara för mig vad "hen" tillför? Utöver att upplysa läsaren att användaren är en obildad och politiskt beskäftig person?

Svenskan har formen Utrum. Den. Själva syftet med Utrum är att vara könsneutralt. Ursprungligen hade svenskan tre genus, maskulinum(han), femininum(hon) och neutrum(det), precis som tyskan. Sedan dess har maskulinum och femininum ersatts av Utrum, den. Den som vill pröva sanningshalten på det här kan pröva de ord som fortfarande har viss maskulin eller feminin form. De kommer alla vara "den" ord.

När svenskan redan har en form vars uttryckliga syfte är just könsneutralitet blir det fullständigt befängt att använda "hen". Såvida man inte vill upplysa andra om att man är en obildad och politiskt beskäftig person.

 
Ingen bild

Hillo

14 april 2015 17:18

Bra rutet, Martin. Håller helt med.

 
Ingen bild

Martin

14 april 2015 17:27

Tack :)
Sanningen att säga är jag inte 110% säker på att svenskan började med tre genus, det skulle nog kunna vara mer komplicerat än så. Men jag vet att utrum har ersatt det maskulina och feminina genusen, jag har alltid varit förbryllad av att svenskan har två meningslösa genus och inget meningsfullt. Men när hen-debatten kom igång kollade jag upp det och läste på om Utrum.

Nätverket Språkförsvaret

15 april 2015 14:14

Inget ont som inte har något gott med sig, således ;-).

Själv står jag över diskussionen om antal genus som svenskan hade från början. Har ju inte lärt mig språket i svenska skolan utan mer på autodidaktisk väg, och då missar man en del av de grundläggande faktorerna.

Fast det har gått rätt bra ändå, säger snälla människor i min omgivning.

Hillo

 
Ingen bild

Andreas Eriksson

15 april 2015 12:26

Själv slår jag, nu som alltid, ett slag för det gamla hederliga och mycket användbara ordet "vederbörande". Få ord kan få mitt förtroende för en text att öka så mycket som det ordet kan.

Visst har vi formellt sett bara två genus, men exempelvis "klockan" och "båten" är ju i stor utsträckning fortfarande hon, trots att de formellt sett är "den"-ord. Fast "båten" - "hon" gör mig konfys. Bör det inte ha varit annat genus på "båten"?

Efter en kort nätforskning kommer jag fram till att "hon" för "båten" (som egentligen är maskulint) kommer sig av att "skuta" är feminint.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards