Alla inlägg under april 2015

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 april 2015 15:42

  Bilden är tagen av Adam Fresk och tidigare publicerad på Facebook


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, berättar idag  att han aldrig tidigare fått så många odelat positiva läsarreaktioner, som när han i flera artiklar har kritiserat svengelskan:


”För några veckor sedan skrev jag om min olust inför den svengelska som vi i allt större utsträckning talar. Aldrig tidigare har jag har fått så många odelat positiva läsarreaktioner. Av dem att döma uppskattar ingen det fenomen som gör att industriområden kallas business parks, att filmer som tyska ”Der Baader Meinhof Komplex” får den ”svenska” titeln ”The Baader Meinhof Complex” eller att det som förr var ett kommunalt friluftsområde lanseras som ett outdoor recreation area.


Många läsare har skickat in egna förskräckliga fynd – eller findings som det kan heta på nysvengelska. Många av dessa är kommunala paroller framknåpade i from förhoppning om att sätta en eller annan svensk kommun på kartan: ”Let's create Norrköping”, ”From brains to business” (Flemingsberg i Huddinge), ”Spirit of food” (Kristianstad), ”Green clean fair” (Mariestad), ”Where Sweden begins” (Sigtuna), ”When in Europe, don’t miss Skurup”, ”Center of innovation” (Vårgårda) och så, självklart kaxigast av alla, ”The Capital of Scandinavia” (Stockholm).”


Men han tar också upp att vissa kommunala slagord på svenska vittnar om en viss andefattighet. De lyfter gärna fram hur nära det är till en helt annan plats!


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 april 2015 18:33

Svenska Yle har sammanställt ett finlandismtest på webben:


”Äter du leverlåda, gillar du pidro eller har du en småkusin? De nämnda substantiven är alla finlandismer. Men vad betyder de och använder du orden i rätt sammanhang? Gör vårt lekfulla finlandismtest och se hur bra koll du har på finlandssvenskarnas egna ord och uttryck.”


Gå till testet!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 april 2015 18:29

Vad är Nordspråk?


”Nordspråk er en organisation bestående af repræsentanter for nordiske modersmålslærer-foreninger og foreninger for undervisere i nordiske sprog som fremmedsprog. Nordspråks fornemmeste opgave er at arbejde for at sikre, at nordiske undervisere på grundskoler, gymnasier og læreruddannelser har en opdateret viden om de andre nordiske landes kultur og litteratur, og at de har redskaber til at varetage undervisning i nordiske sprog som nabosprog eller fremmedsprog. Nordspråk har arbejdet med udvikling af kurser og udgivelser til nordiske undervisere i mere end 30 år. Nordspråk er en del af Program for Sprogkurser.”


I år anordnar Nordspråk exempelvis en sommarkurs på Island i slutet av juli.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 april 2015 11:02

Igår publicerades inlägg nummer 3 000 i Språkförsvarets nätdagbok. Språkförsvarets nätdagbok har funnits på webben sedan 29 september 2006. Det gör den till en av de mest uthålliga språkbloggarna i Sverige. Nätdagboken innehåller allt möjligt: alltifrån nyhetsnotiser, elaka stick till längre utredande artiklar.


Vi välkomnar också sympatisörer och utomstående att skriva i Språkförsvarets nätdagbok. Man behöver inte ens vara överens med Språkförsvarets målsättning. Om vi anser att ett inlägg är intressant, eller bara förtjänar att besvaras av olika anledningar, publicerar vi det.


Skicka i så fall inlägget till sprakforsvaret@yahoo.se


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 2 april 2015 10:58

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Nej, Språkrådet kommer inte att ändra rekommendationen för var och vart. Inte än i alla fall.'


Som de flesta av er säkert misstänkte var gårdagens artikel och enkätundersökning ett aprilskämt.


Lite allvar fanns det ändå i texten och undersökningen. Dels vill vi framöver bättre utnyttja möjligheten att göra snabba undersökningar om språkbruk och språkattityder, dels är frågan om var och vart inte helt självklar.


Ett stort tack till alla som fyllde i undersökningen! En majoritet av de som svarade vill behålla de nuvarande rekommendationerna, som behåller distinktionen mellan var (för befintlighet) och vart (för riktning) i skriftspråk. Detta är också Språkrådets rekommendation, i alla fall tills vidare. Läs mer i vårt språkråd om var och vart.


(Denna nätdagbok ä knuten till nätverket Språkförsvaret)

Täby centrum ligger i Sverige och man kan utgå ifrån att minst 90 procent av kunderna och besökarna är svensktalande. Ändå ser man engelskspråkig skyltning på alla håll och kanter i detta shoppingtempel. Till exempel ”Kapp-Ahl – your Christmas store”, kompletterat med mängder med engelskspråkiga texter i lokalen. Och givetvis ”SALE” i många butiker över huvud taget (ska man bli salig, eller?) i stället för det svenska kortare REA.


Om man frågar någon i personalen kan man få veta att man minsann tillhör en internationell koncern med engelska som koncernspråk. Jovisst, Sverige, Norge och Polen är välkända engelskspråkiga länder…


Men ett modernt, kundtillvänt företag borde kanske möta sina kunder på kundernas språk? Även om det är svenska. Kanske dags att fjärma sig lite från reklambranschens engelskaberusning?


Och förresten – ”Unexpected shopping” – blir inte det ”impulsköp” på svenska?


Björn

 

(Insändaren publicerad i Mitti Täby den 27/1 2015 – här med insändarskribentens tillstånd)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 april 2015 11:24

DN Galan, som är en av av världens största och äldsta friidrottstävlingar, byter namn till Stockholm Bauhaus Athletics – se också nyhetsartikel i Expressen. Förutom Bauhaus, en byggvarukedja, tycks Stockholms stad tycks ha gått in med tre miljoner.


Frågan är dock om det är samma tävling:


”Stockholm Bauhaus Athletics unika blandning av traditionell friidrottstävling och futuristisk sportshow med musik, ljudeffekter och den senaste tekniken på en liten historisk arena skapar en magisk stämning som har gjort tävlingen omtalad och respekterad världen över.”


Det är ett oskick att ge arenor och tävlingar i Sverige engelska namn i kombination med företagsnamn. I Stockholm finns redan Friends Arena och Ericsson Globe. Skulle det inte räcka att kalla evenemanget Stadiongalan?


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards