Direktlänk till inlägg 5 november 2015

Namnförslag på svenska haglar in

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 november 2015 21:05

Stockholm direkt har tidigare uppmärksammat Stockholmscentern namnförslag, ”Stockholm Low Line”,  på ett planerat promenadstråk längs Årstaviken. Stockholm Direkt uppmanade också sina läsare att skicka in namnförslag:


”I veckan framfördes kritik mot att "Stockholm Low Line" var Centerpartiets namnförslag till sin idé om spårpromenad vid Årstaviken. Vi bad er skicka in era förslag - och redan har det trillat in massvis!

Språkförsvaret riktade i veckan stark kritik mot namnet Centerpartiets namnförslag "Stockholm Low Line". I ett öppet brev till Stadsbyggnadsnämnden skriver de:

– Vi anser att ”Stockholm Low Line” som namn på ett promenadstråk är helt oanvändbart.

De menar att man ska använda svenska namn - inte engelska sådana, som dessutom har en otydlig koppling. ”


Det har redan skickats in en hög namn, bl.a dessa:


Spårpromenaden – På spåret – Spårsta – Årstaslingan – Årstalinken – Årstavikens spårpromenad – Årsta spårpromenad – Årstaviksspåret – Årstaspåret – Årstavikens banpromenad – Årstabanan – Årstavikens spårstråk – Årsta spårstråk – Årstavikens spårstråt – Årsta spårstråt – Årstavikens rälspromenad – Årsta rälspromenad – Tomas Tranströmers promenad.

 

Inget av dessa namnförslag har någon anknytning till engelskan eller – New York för den delen.  Den som inte är nöjd med något av dessa förslag kan mejla sn@direktpress.se ; märk mejlet med "Namnförslag till promenadstråket".


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 


 
 
Ingen bild

Hillo

7 november 2015 12:21

Nog tycker jag att "Årstalinken" har stark anknytning till engelskan - en typisk hybrid som vi ser allt fler av ...

Nätverket Språkförsvaret

7 november 2015 12:27

Tillägg till mitt ovanstående inlägg:

I övrigt faktiskt en hel del fyndiga och användbara förslag, som visar att det finns fantasi och påhittighet "därute", bara man låter allmänheten delta i beslutsprocessen.

Hillo

 
Ingen bild

Lurifax

8 november 2015 11:53

Årstalinken är dubbeltydigt. Om man tolkar det välvilligt, så kan man se det som en ordlek på "linka", det vill säga "gå illa", "(små)halta", "stulta" och "stappla".

 
Ingen bild

Hillo

8 november 2015 15:44

Kul vinkling! Det skulle väl inträffa om man lämnar kvar spåren och sliprarna ...?

 
Ingen bild

Hillo

8 november 2015 16:32

Ett helt underbart förslag är "Rallarsvängen", som jag läste någonstans - kommer dock inte ihåg var. Det är humoristiskt och säger precis vad det är fråga om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinssons inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 21:28

Ur dagens GP!   Kommentar:   Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i debatten är att svenska måste vara det v i k t i g a s t e språket i Sverige för alla - såväl infödda som invandrade. Viktigare än såväl den förrädiska e...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se