Direktlänk till inlägg 6 november 2015

Högst osannolikt att namnberedningen skulle tillstyrka namnet ”Stockholm Low Line”

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 november 2015 12:32

Den 2 november tillställde Språkförsvaret Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm ett öppet brev, Ersätt Stockholm Low Line” med ”Spårpromenaden”. Redan samma dag fick vi nedanstående svar från Kristian Rosengren på Stadsbyggnadskontoret. Brevet återges här med hans tillstånd.

 

Tack för ert mail. Jag är tjänsteman i stadens namnberedning, alltså den grupp som tar fram förslag på de officiella namnen på kvarter, gator och övriga allmänna platser i Stockholm. Det här är första gången jag hört talas om namnet "Stockholm Low Line" och det verkar så vitt jag kan se komma från några representanter för Centerpartiet? Vi har alltså inte haft namnet uppe som ett konkret förslag och jag bedömer det som högst osannolikt att namnberedningen skulle tillstyrka namnet eftersom det ju strider mot vedertagna principer för hur officiella namn tillskapas i staden.

Vi är väl medvetna om att det förekommer en hel del arbetsnamn och liknande i samband med stadsbyggnadsprojekt och försöker så gott vi kan att få åtminstone representanter för staden att använda dessa med försiktighet eftersom det kan leda till förvirring och en otydlighet när man blandar officiellt fastställda namn med icke fastställda projektnamn. Det finns ju gott om exempel i staden idag på dessa namn - som vi brukar referera till som "områdesnamn" - och bland de mer spridda återfinns Hammarby Sjöstad, Norra Djurgårdsstaden och Söderstaden. Men de här namnen har alltså aldrig beslutats i någon formell mening utan närmast uppkommit av sig själv i samband med projekt och namnen syns således inte på några officiella kartor, eftersom de ju inte har någon exakt avgränsning - till skillnad från de formella stadsdelarna.

Bäst är såklart om man är med tidigt med namngivningen i t.ex en detaljplaneprocess så att behovet av projektnamn eller arbetsnamn minskar. Namnberedningen påbörjar normalt sitt arbete med att ta fram namnförslag när detaljplaner skickas på samråd och namnen beslutas därefter av Stadsbyggnadsnämnden i samband med att detaljplanen antas. I det här fallet vet jag dock inte om det görs någon ny plan? Det ingår ju även i namnberedningens uppgifter att bedöma behovet av ett nytt namn; det är alltså inte givet att alla nya "objekt" erhåller namn.

Apropå Low Line så har vi ju också noterat att fascinationen för New York är fortsatt stark bland exploatörer med flera. På Gärdet pågår till exempel projektet "79 & Park" efter känt Manhattan-mönster; en mäklare lanserade för en tid sedan "Midtown" som namn på en del av Norrmalm; "SoFo" (South of Folkungagatan) är föremål för en långdragen varumärkestvist och det är väl inte otänkbart att Slakthusområdet kommer lanseras som "Meatpacking District" vad det lider.

Med vänlig hälsning,
Kristian Rosengren, lantmätare
Stadsbyggnadskontoret, stadsmätningsavdelningen


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo

8 november 2015 09:56

Något man däremot har accepterat är det senaste gigantiska inköpsområdet "Mall of Scandinavia" - helt i linje med det storhetsvansinniga "Stockholm the Capital of Scandinavia". Snart får vi väl se "Stockholm the Capital of the Humanitarian World" ...

 
Ingen bild

Observatör

9 november 2015 11:47

Det är i så fall Solnas stadsbyggnadsnämnd som har beslutat om namnet, inte Stockholms. Jag hittar tre dokument på Språkförsvarets webbplats om "Mall of Scandinavia". Man måste komma in tidigt i namngivningsprocessen för att kunna påverka den och det gjorde Språkförsvaret inte i detta fall - jämför med "Malmö Live". Dessutom måste man skilja mellan projektnamn/arbetsnamn, som byggnadsföretag etc. lanserar, och officiella namn via stadsbyggnadsnämnder och Lantmäteriverket - se Rosengrens redogörelse ovan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 16:12

I och med att Lena Lind Palicki utsetts till ny chef för Språkrådet har det på sistone utbrutit en debatt i massmedierna om distinktionen ”de-dem” ska ersättas av ett enhets-”dom” eller inte. Det är en riktig skendiskussion. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 11:03


Från Arbetarbladet 27 mars      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 15:00

 Lars Anders Johansson har skrivit en mycket intressant betraktelse om språk och klass, utifrån en pågående diskussion om fördelar respektive nackdelar med en ”dom-reform”. (opulens.se/opinion/kronikor/kampanjen-for-en-dom-reform-ar-ett-u...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 12:00

Pseudonymen Läranna berättade igår på Twitter:   ”På fortbildningen igår fick vi veta att vi lärare ska vara försiktiga med att använda bildspråk i vårt klassrumsspråk eftersom det finns elever som har ’svag koherens'. Man ska säga va...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Rickard Söderberg - Dagen är nära   Söndagens svenskspråkiga dikt   Näcken   Kvällens gullmoln fästet kransa. Älvorna på ängen dansa, och den bladbekrönta Näcken gigan rör i silverbäcken. Liten p...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido