Direktlänk till inlägg 25 november 2015

Vad tänker ni göra åt svenska språkets allt svagare ställning?

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 november 2015 14:57

(Mejl till samtliga partier i språkfrågan)

 

Ja! Har ni några planer för detta och i så fall vilka?


Det kan inte ha undgått er politiker att svenska språket är hotat – i Sverige!!! Hur galet och fel är inte detta egentligen!!!???


Uppifrån pressas svenskan av högstatusspråket engelska och underifrån av de ca 200 invandrarspråk som talas av allt fler i landet. Engelskan breder ut sig mer och mer. Går du i ett svenskt köpcentrum tror du att du befinner dig i ett anglosaxiskt land och engelskspråkiga skolor växer upp som svampar ur jorden. Lägg därtill att ni politiker i princip har lagt er helt platta och gett engelskan en orättmätig stark ställning vad gäller högre utbildning. Lyssna på radio, se på tv. Listan kan göras lång.


Invandrare kräver sin rätt med en allt mer omfattande service på sina respektive språk. Det har till och med gått så långt att invandrare börjar fråga sig vad de ska med svenskan till när ni lägger er platta för all engelska. Jag förstår att vi behöver kunna ett stort världsspråk i Sverige men detta får ALDRIG ske till kostnaden av vårt eget språks undergång. Vad blir kvar av svenskan till slut med nuvarande utveckling skulle jag vilja fråga er? Svenska är även ert språk och det borde ligga i ert intresse att slå vakt om språket och utveckla det. Inte avveckla det! Kom bara inte och säg att det inte går att göra något för det gör det absolut: Med en väl genomtänkt språkpolitik kan man komma nog så långt. Det har bevisats i många länder.


Till ovanstående kommer ett nästintill obefintligt intresse för den enda större grupp utanför Sveriges gränser som vi har språkgemenskap med, nämligen de 300 000 finlandssvenskarna. Något intresse för att vi inom Norden kan förstå varandra (drygt 20 miljoner människor) via språken svenska, norska och danska verkar heller inte finnas. Det känns åtminstone minst sagt lojt på den punkten!


Det parti som verkar för att stärka det svenska språkets ställning har garanterat röster att hämta hem i valet 2018 och får garanterat min röst! Betänk detta!


Med vänliga hälsningar


Per-Owe Albinsson, medlem i Nätverket Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

JohanIII

25 november 2015 21:35

Att det finns en massa engelska i Sverige har aldrig varit nåt egentligt hot. Folk klarar av att tala svenska dagen lång och samtidigt höra musik på engelska.

Ökad inter-nordisk förståelse har ofta försökts förr. Det är hur som helst ingen uppgift lämpad för politiker. Om nu någon är. Jag vill hävda att det är något helt personligt.

Och sidst som syvendes, som det heter (på blandad nordiska!) – vem 17 tror att politiker bryr sig det bittersta om att stärka svenskan. När de inte bryr sig om att stärka det svenska ens.

Summa summarum: jag tycker språkförsvaret på senaste tiden blivit gnälligt och tandlöst. Det första av egen kraft(?), det andra av dagens politiska läge. Båda borde ändras.

 
Ingen bild

Observatör

26 november 2015 20:13

Svar till Johan III

Problemet är att engelskan expanderar på svenskans bekostnad, d.v.s svenskan förlorar domäner, användningsområden, till engelskan. Det gäller högre utbildning, grund- och gymnasieskolan, företagens koncernspråk och patentspråk; engelskspråkiga program dominerar i tv-kanalerna, särskilt i de kommersiella kanalerna; engelskspråkig film dominerar på biograferna. Dessutom har engelskan tagit sig in i det offentliga rummet på ett helt annat sätt än tidigare. Reklam kan ibland vara helt på engelska och namn på evenemang, byggnader och projekt ges allt som oftast på engelska. Det handlar inte bara om att lyssna på musik på engelska. Då har du inte ögonen öppna.

De nordiska regeringarna har samtliga tagit beslut om att värna om den mellannordiska språkförståelsen; det är sedan gammalt i allra högsta grad en politisk fråga. Det finns många olika sätt att stärka den mellannordiska språkförståelsen – se bl.a.Språkförsvarets ’”Försvara den nordiska språkgemenskapen – stärk grannspråksundervisningen” http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=517

Du skriver ”vem 17 tror att politiker bryr sig det bittersta om att stärka svenskan”. Du verkar inte vara vara rätt person att döma ut politiker i gemen, eftersom det inte finns något som tyder på att du själv bryr dig det bittersta om svenska språket. Du förringar ju helt hotet mot svenskan. Faktum är att en enhällig riksdag 2009 antog en språklag, som slog fast att svenskan var Sveriges huvudspråk. Språklagen gick visserligen inte lika långt som Språkförsvarets eget utkast http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=325 2006, men den var ett steg framåt. Vår erfarenhet är att det är fullt möjligt att samarbeta med – eller påverka – politiker och politiska partier i språkfrågor. Det varierar från fall till fall givetvis, men det skulle aldrig falla oss in att formulera en liknande generalisering som din. Naturligtvis finns det inget politiskt parti i Sverige, som brinner lika mycket för svenska språket som Språkförsvaret. Det är inget märkligt, eftersom politiska partier har många frågor på sitt bord.

Du preciserar inte varför Språkförsvaret på senaste tiden blivit ”gnälligt och tanklöst”. En sådan anklagelse går alltså inte att bemöta.

 
Ingen bild

Roger Eliasson

27 november 2015 09:22

Jag sympatiserar starkt med författarens vrede över språksituationen. "Politikerna", vilka de nu i det aktuella fallet är, kan gott behöva en uppsträckning. För min del tror jag dock att det är bättre att vara konkret och påtala något som en viss makthavare faktiskt bestämmer över. Vidare är den inom den kommersiella världen man finner de största syndarna (Black friday, brrr). Sedan ligger det till stor del på en själv att vara så konsekvent som möjligt och där är Språkförsvarets ordlistor en god hjälp.

 
Modo

Modo

28 november 2015 18:20

Jag håller med. Det är tragiskt att se hur snabbt språket skadas. Speciellt av de yngre generationerna som ser på engelsk TV från 1-års ålder typ. Idag så är ju dessutom flera av dialkterna hotade. Jag älskar de svenska dialekterna fån min egen ångermanlänska till skånska, gotlänska och dalmål. Bra blogg!

http://bikten.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se