Direktlänk till inlägg 18 december 2015

Varför är det plötsligt mindre viktigt att ge flyktingar svenskundervisning?

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 december 2015 16:45

Enligt en artikel igår i Dagens Nyheter anser LO:s ordförande,  Karl-Petter Thorwaldsson, att fokus i integrationen ska flyttas från att ge flyktingar svenskundervisning till att få in dem i jobb inom industrin och byggsektorn där man kan klara sig med engelska.”


Detta förslag är i linje med gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialics propå från maj i år att ”öppna upp” för gymnasieutbildning på engelska för nyanlända invandrarelever – se också Språkförsvarets pressmeddelande. Hadzialic ville att ”de som är bra på engelska ska få dispens så att de slipper kravet på svenska” enligt en artikel.


Förslagen  är riktade mot språklagens femte paragraf, som uttryckligen stadgar att ”som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.”  Thorwaldsson överskattar naturligtvis naturligtvis engelskakunskaperna hos de flyktingar, som idag har kommit från Mellanöstern och Afrika. Dessutom är exempelvis de flesta säkerhetsföreskrifter/varningsskyltar på svenska. Vill Thorwaldsson att Sverige ska bli officiellt tvåspråkigt med engelska som andra språk?


Och varför ska anställda med svenska som modersmål konversera med nyanlända invandrare på engelska? Vilka signaler sänder det? Det är heller inte säkert att alla svenskar talar så bra engelska. Risken är att allt fler arbetsplatser segregeras rent språkligt. Det finns många invandrare som inser behovet att lära sig svenska snabbt. "Man kan inte etablera sig i samhället utan att man kan bra svenska”, skrev bland annat Wasim al Jbawi härförleden i Svenska Dagbladet.


Nej, stärk svenskundervisningar och uppmuntra och belöna de nyanlända invandrare som lär sig svenska snabbt! För övrigt är språkinlärning ytterst en individuell historia, d.v.s ankommer på individen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

18 december 2015 17:24

Och hur gör man i Tyskland?

 
Ingen bild

Hillo

18 december 2015 21:09

Där ser man till att invandrarna lär sig tyska.

 
Ingen bild

Susanne L-A

20 december 2015 11:02

Länken funkade inte när jag klickade på den. Men artikeln kan läsas här: http://www.dn.se/ekonomi/flyktingexpert-sagar-los-motstand-mot-lagre-loner/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 sept 12:47

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se