Alla inlägg den 28 april 2015

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 april 2015 20:18


I radions Språket berättades idag om att anglifieringen i Frankrike nu har nått sådana dimensioner att den franska motsvarigheten till Granskningsnämnden för radio och tv startat kampanjen Dites-le en français för att uppmärksamma det moderna men onödiga användandet av engelska ord och begrepp i massmedia. (Trots att det till och med finns en lag som förbjuder medverkande i radio och tv att använda engelska ord om det finns franska motsvarigheter.)  Veckan mellan 14 och 22 mars utnämndes till Semaine de la langue française et de la francophonie. Man har även visat filmen "Stoppa anglicismen" i tv.


Det är illa att anglofåneriet brer ut sig även i ett så stolt och självmedvetet land som Frankrike, men samtidigt ett gott tecken att det finns motkrafter och att fenomenet uppmärksammas på det här viset. Undrar när den svenska granskningsnämnden instiftar en "Svenska språkets vecka" i Sverige, med hänvisning till det allmännas särskilda ansvar för svenska språket, som det talas om i språklagen?  


Här är en länk till Språket. Inslaget kommer ca 16 minuter in i programmet.


Apropå franska måste jag berömma tv:s Babel och Jessica Gedin, som i senaste programmet intervjuade den franske författaren Édouard Louis på hans eget språk. Alltid trevligt att i media höra folk från andra språkområden än det engelska intervjuas på sitt eget språk.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 april 2015 09:49



"Medicon Valley Alliance, den dansk-skånska klusterorganisationen för life science, är på väg att lösas upp. Styrelsen föreslår att Skåne och Danmark driver varsitt kluster och att MVA används som ett nätverk. Bakom bråket ligger den stundtals infekterade debatten om varumärket Greater Copenhagen, säger MVA:s vd Stig Jørgensen när han nu kommenterar turerna för Rapidus.


Styrelsemötet hade föregåtts av en lång diskussion om klustrets framtid, framförallt präglad av delade meningar om ambitionsnivån samt den för Skåne så känsliga frågan om benämningen ”Greater Copenhagen”."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards