Direktlänk till inlägg 25 januari 2016

Dataspelande kan förbättra betygen i engelska

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 januari 2016 15:58

I samband med Språkförsvarets seminarium "Behövs svenskan i svensk skola?" den 23 januari tog en av inledarna, Olle Josephson, upp att dataspelande på fritiden förmodligen förbättrar kunskaperna i engelska i lika hög grad som att gå i en engelskspråkig skola i Sverige. Detta bekräftas av denna notis från TT idag:


"Ord som 'furthermore', 'maturity' och 'opportunities' kryddar texterna när hängivna dataspelare skriver skoluppsatser på engelska. En ny studie tyder på att denna grupp får ett större ordförråd, och bättre betyg än de som inte spelar.

- När man spelar interaktiva spel så både läser, skriver, lyssnar och pratar man, säger Pia Sundquist, docent i engelska vid Karlstads universitet.


Hon har tillsammans med en kollega undersökt niondeklassares uppsatser vid nationella proven i engelska, och jämfört dem med hur mycket tid eleven lägger på att spela data spel."


Det avgörande vid språkinlärning är den egna motivationen och i vilken utsträckning språket används i ett naturligt sammanhang.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Lars-Åke Johansson

25 januari 2016 18:44

1.Hur många timmar lägger dessa pojkar på dataspel?
2.Hur duktiga hade dessa pojkar varit i engelska om de lagt lika många timmar (motsvarande dataspelstiden) på att plugga engelska?
3.Den tid de lägger på dataspel är den till förfång för andra skolämnen?
4.Hur påverkas deras språkutveckling avseende svenska språket av dataspelandet?

 
Ingen bild

Petter

26 januari 2016 13:46

Lars-Åke, man får väl utgå ifrån att du endast ägnade dig fritidsintressen under din skoltid som var till båtnad för skolämnnena? Och att du eller dina föräldrar moget övervägde om du trots allt inte skulle plugga istället för att spela fotboll, läsa böcker, dansa eller vad du nu gjorde.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 26 jan 08:00


Marcus Larsson skriver:   "Det här är ju helt sjukt. IES har tillstånd att undervisa max 50 % på engelska men skolas efter skolas rapport visar att de skiter i det och fuskar. siris.skolverket.se/siris/ris.open…"             ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 25 jan 08:00

(Texten är hämtad från KTH:s webbplats)   ”Vad gäller angående svenska och/eller engelska i undervisningen, vid examination och vid docentpresentationer?   Svenska eller engelska vid examination   Om det står i kursplanen och studen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 24 jan 14:53


  Speciellt inbjuds besökare till denna nätdagbok, som aldrig gått på Internationella Engelska Skolan och haft möjlighet att uppnå "total inner security" vad gäller engelska språket, att hitta dessa fel. Observera att dessa texter skrivs av person...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 24 jan 13:11

Se  Säkra svenskan som undervisningsspråk – Sydöstran 21/1 2023. Detta är den trettonde tidningen.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 24 jan 08:00

Institutet för de inhemska språken i Finland har en webbsida, Skrivsäker, som innehåller en rad nyttiga övningar i språkriktighetsfrågor:   ”Skrivsäker är ditt eget språklaboratorium. Här kan du jobba med övningar av olika svårighetsgrad. D...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se