Direktlänk till inlägg 2 november 2016

Släktingar protesterar mot ”Pissed Elin”

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2016 20:08

 SVT Nyheter Småland berättar att invigningen av statyn ”Pissed Elin”, som syftar på Elin Wägner, har skjutits upp:


”Tre släktingar till Elin Wägner har hört av sig och vill stoppa den planerade statyn ’Pissed Elin’ som ska sättas upp i Växjö. Nu skjuts invigningen som var planerad till den 12 november på framtiden.


Invigningen av konstverket ’Pissed Elin’, tillägnat Elin Wägner, skjuts på framtiden efter att tre släktingar till Elin Wägner hört av sig i ett brev till kommunen om vad de tycker om konstverket. Brevet som innehåller sju punkter är skrivet av Anna, Eva och Maria Wägner.


I brevet skriver systrarna bland annat att ’oavsett tycke och smak är denna staty helt enkelt bedrövlig som representant för Elin Wägner. Det verkar som att konstnären helt saknar insikt och kunskap om Elin Wägner och hennes författarskap.’”


Annars har diskussionen i lokalpressen om statyn mest gällt namnvalet:


” Konstverket har väckt starka reaktioner även bland invånarna i Växjö. Det är främst titeln ’Pissed Elin’ som har diskuterats i bland annat insändare i lokaltidningen.”


Pissed på engelska betyder 1) asfull, packad; 2) skitförbannad. Båda karaktäriseras som ”ibland vulgära” av Merriam-Webster. Oxford Dictionaries anger att den första betydelsen används i brittisk engelska och den andra i nordamerikansk. I den andra betydelsen uppträder pissed också ofta i förbindelse med off. Eftersom vatten ska strömma igenom statyn, kanske skulptören också vill att betraktarna ska associera till ”pissa på sig”. En engelskspråkig titel hindrar väl inte associationer på svenska?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

PPNN

29 november 2016 12:29

Också konstnären verkar göra associationen till urin, att döma av citatet i SVT-länken: ”I min skulptur ”Pissed Elin” har jag tagit mig friheten att abstrahera och transformera Elin och hennes skrivna ord till ett kissande och lysande ekosystem.”

Jag är för kulturstöd, men ibland...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinssons inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 21:28

Ur dagens GP!   Kommentar:   Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i debatten är att svenska måste vara det v i k t i g a s t e språket i Sverige för alla - såväl infödda som invandrade. Viktigare än såväl den förrädiska e...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se