Alla inlägg under januari 2017

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 januari 2017 17:08

Det italienska modeföretaget MaxMara tycks nyligen ha etablerat sig i Sverige, dock inte på svenska språket.  MaxMara har ingen webbplats  på svenska. Däremot har MaxMara webbplatser på engelska, franska, italienska, spanska och ryska, även om det finns en del inslag av engelska på den ryska sidan.


Om man kontaktar MaxMaras kundtjänst via e-post får man det flotta erbjudandet: ” In order to assist you in the best possible way, we kindly invite you to contact us in English, French, Spanish, German, Russian or Italian.”


Är svenska ett alltför litet språk för MaxMara?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 januari 2017 11:45

Tillsammans med frun satt jag i tv-soffan och åsåg SVT1:s avslut av 2016 och välkomst av 2017. Det slog mig att vårt språk svenska var det som programledaren talade i rutan till tittarna och i samspråk med artisterna. Men vart har den svenska sångskatten tagit vägen? Har den fått ge plats alldeles åt genuin engelska eller amerikansk?


Det slog mig att möjligen Sverige omärkligt har blivit en kulturell antingen amerikansk eller brexit-inspirerad engelsk lydstat. När sedan Nyårsklockan så vackert lästes av en av våra bästa dramatiker var det som om vårt språk förlöstes lyckligt. Kommer vi nästa år att få höra Tennyson på originalspråk, kan man undra. För fort går det mot att Sverige blir ett amerikanskt lydrike språkligt och kanske t. o. m. kulturellt.


Stig Hallgren

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 januari 2017 08:00

Vem är Julia Lindholm? Ja, den frågan ställde jag mig också. Lördagskvällen den 10 december zappade jag till en tysk tv-kanal via parabolen.


Då hade precis ett trevligt show- och underhållningsprogram startat. Själv tycker jag det är väldigt trevligt att då och då också lyssna på tysk schlagermusik. Det börjar bli outhärdligt att nästan alltid bara lyssna på engelska texter.


Helt plötsligt dök Julia Lindholm upp i rutan. Hon blev presenterad som ”en ung typisk svenska på 22 år”.


Eftersom hon alltid har älskat Abba, så sjöng hon Abba-låten ”Waterloo”. Oj, vad jag blev förvånad! Hon sjöng inte på engelska utan på tyska. Dans ingick också i hennes showuppträdande, kan tilläggas.


När hörde vi en svensk/skandinavisk artist senast sjunga på tyska? Jag tror det senast var Siw Malmqvist eller Wenche Myhre.


I alla fall var det riktigt uppfriskande att höra en ung svensk artist sjunga på tyska.


Efter lite efterforskning visar det sig att Julia Lindholm redan har deltagit i ett par schlagershowprogram i Tyskland tidigare under året.


Varför har vi inte hört ett dugg om hennes uppträdanden och relativa framgång i Tyskland? Unga Julia Lindholm blev i alla fall min svenska Idol-vinnare 2016.


C-G Pernbring

 

(Insändaren tidigare publicerad i Blekinge Läns Tidning den 24/12 och i Expressen den 27/12 2016)

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 januari 2017 19:12

 

(Texten är hämtad från Hufvudstadsbladet och bilden från Terho Puustinen på Facebook)


Finlandssvenskarna fick en egen solidaritets-hashtagg efter videon mot skolsvenskan. #jagärfinlandssvensk, skriver Terho Puustinen i ett inlägg som gillats av närmare tretusen personer.


"När vi nu redan har utropat oss till både berlinare och parisare på Facebook – varför inte också vara finlandssvenskar för att uttrycka solidaritet med dem vars mänskliga rättigheter en del nu försöker inskränka?"


Med de orden introducerade företagaren Terho Puustinen i går hashtaggarna #jagärfinlandssvensk och #olensuomenruotsalainen i ett Facebookinlägg. På kort tid fick inlägget stor spridning. Tusentals har gillat artikeln, över 900 personer har delat den och kommentarsfältet svämmar över av tack och hejarop från både finlandssvenskar och finskspråkiga.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 januari 2017 08:00

I gårdagens Expressen reflekterar Ola Wikander över språkutbudet efter ett besök i Lunds enda egentliga ”språkbokhandel”:


”Men så tänkte jag: är det inte lite märkligt egentligen att Lund bara har en enda ordentlig ’språkbokhandel’? Är det konstigt att det inte sällan klagas på folks språkkunskaper när man måste gå till ganska specialiserade affärer för att hitta ett läsutbud på, säg, tyska eller franska?


Samma frågeställning dyker naturligtvis upp vad gäller tv-programmen man kan hitta i tablån: just i och med att vi i Sverige till skillnad från många länder har den goda vanan att inte dubba tv och film skulle vi ju ha stora möjligheter att höra alla möjliga språk och få hjälp av textningen när vi såg filmer och tv-serier.


Men sådant ser man inte mängder av. Man skulle kunna motivera en önskan efter mer icke-angloamerikansk tv och film med specifika politiska argument, men det är inte nödvändigt om man inte känner för det: det räcker med att det är utvecklande att möta mediala uttryck från olika miljöer – och på olika språk.


Just detta att man behöver en särskild bokhandel för språk som inte är svenska eller engelska i en av Sveriges främsta lärdomsstäder – man skulle kunna hävda att det är ett problem. Naturligtvis hänger det hela också ihop med bokhandelsbranschens allmänna svårigheter i dag, men bristen på icke svensk- och engelskspråkig litteratur går längre tillbaka än så. Det är ett gott betyg för svensk språkkunnighet att så mycken engelskspråkig litteratur finns tillgänglig, men det kan leda till viss snedhet i utbudet också.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 2 januari 2017 08:00

Halvnaken man kryper upp för Domkyrkans trappor i Helsingfors i video mot den obligatoriska svenskan som gjorts av Sannfinländska ungdomsförbundet.


Sannfinländarnas ungdomsförbund, Finsk ungdom, har gått till angrepp mot den obligatoriska svenskundervisningen i Finland (från årskurs 7 i grundskolan) i form av ett videoklipp, som har lagts ut på Facebook.


I videoklippet kryper ungdomsförbundets ordförande Sebastian Tynkkynen, iförd bara höftskynke, uppför trapporna till Helsingfors domkyrka. Medan han kryper piskas han av män i masker som föreställer olika finländska politiker. Samtidigt visas texten: ”Inget är obligatoriskt, utom att dö och studera svenska”.


Sannfinländarna och dess ungdomsförbund har utsett de svenskspråkiga till syndabockar. Läs ett antal kommentarer här:


Eva-Maria Koskinen: Finsk ungdom har släppt ny prygelvideo – refererar till jouren i Seinäjoki – Svenska Yle 30/12 2016

Kjell Vikman: Jan-Erik Frostdahl: Sannfinländarna har gått över en gräns – Svenska Yle 30/12 2016

Lucas Dahlström/Simon Karlsson: Chockvideo spräcker bubblor – "Inte lönsamt i det långa loppet" - Svenska Yle 29/12 2016

Sara Langh: Sannfinländsk video väcker avsky – var finns etiken, undrar SFP-ledare – Svenska Yle 29/12 2016

Linette Israelsson: Finsk ungdoms hårda angrepp mot svenska - Expressen 28/12 2016 

Sofi Tagesson: Sannfinländarnas ungdomsförbund till angrepp mot svenskundervisning i video – SVT 28/12 2016 

Jill Sjölund: Prygelvideo attackerar svenska språket – Aftonbladet 28/12 2016

Våldsam film om svenska i Finland upprör:"Smaklöst" – Svenska Dagbladet/TT 28/12 2016


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 januari 2017 11:30

(Texten är hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook)


Ett år då svenska samt många olika språk som är modersmål till svenskar och personer boende i Sverige som ännu inte blivit svenskar, kommer att användas av myndigheter, företag med flera i allt större grad. Stöd vår sak. Det sker inte av sig själv. Det fordrar ihärdigt arbete med argumentering på debatt- och insändarsidor i media, bland annat. Önskar föreningen www.språkförsvaret.se fler medlemmar samt framgång i det goda arbetet.


Mika Gaunitz Renard

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards